ŞTIRI SIBIU – VÂLCEA – Acţiuni ale IJP

0
175

BĂRBAT REȚINUT DE POLIȚIȘTI  LA ROȘIILE, PENTRU VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE

                Polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Zătreni au reținut pentru 24 de ore, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bălcești, un bărbat din comuna Roșiile, cercetat pentru violență în familie și încălcarea ordinului de protecție.

La data de 5 decembrie a.c., polițiștii au fost sesizați prin numărul unic de urgență 112 de o femeie din comuna Roșiile, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de concubinul său, un bărbat de 51 de ani.

În urma intervenției la fața locului, polițiștii au constatat că bărbatul ar fi adresat amenințări cu moartea femeii și fiului lor și l-ar fi agresat fizic pe băiat.

A fost înregistrat uun dosar penal pentru violență în familie, fiind emis și un ordin provizoriu de protecție, iar femeia a luat decizia de a se muta temporar în locuința părintească.

Ulterior, în aceeași seară, polițiștii au fost sesizați din nou de persoana vătămată, întrucât bărbatul ar fi încălcat ordinul de protecție, deplasându-se la locuința unde se afla femeia și fiul acesteia.

Cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate de polițiști și procurori în cadrul dosarului penal.

  •  

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE LA BIROUL ARME, EXPLOZIVI ȘI SUBSTANȚE PERICULOASE

             Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat în municipiul Râmnicu Vâlcea, pentru prevenirea operațiunilor ilegale cu articole pirotehnice.

La data de 6 decembrie a.c., polițiștii au acționat în municipiu, fiind efectuate verificări, pentru identificarea persoanelor care încalcă prevederile legale referitoare la deținerea și comercializarea articolelor pirotehnice.

A fost depistat un bărbat de 27 de ani, din comuna Frâncești, care transporta cu autoturismul, în scopul comercializării,  mai multe kilograme de artificii și petarde interzise la deținere.

A fost intocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  “orice operațiune cu articole pirotehnice fără drept”, în baza Legii cu nr.  126/1995, fiind ridicate în vederea confiscării 25 de kilograme de articole pirotehnice categoriile 1, 2 și 3, respectiv petarde si baterii de artificii.

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea autoturismului folosit la comiterea faptei.

Legalitatea deţinerii, depozitării, comercializării, transportului şi folosirii articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice

          I. Aspecte legislative privind clasificarea, limitele de vârstă, condiţiile de achiziţionare, comercializare, deţinere, depozitare, transport şi folosire a articolelor pirotehnice.

          În conformitate cu prevederile H.G. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, acestea se clasifică după cum urmează:

    a) articole pirotehnice de divertisment;

    b) articole pirotehnice de scenă;

    c) alte articole pirotehnice.

        Articolele pirotehnice de divertisment la rândul lor se clasifică în următoarele categorii:

    a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;

    b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;

    c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;

    d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

    Articolele pirotehnice de scenă se împart în următoarele categorii:

    a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;

    b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

    Alte articole pirotehnice se clasifică în următoarele categorii:

    a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;

    b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

          Limite de vârstă

          Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

          Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

          Începând cu data de 1 iulie 2015, corespondenţa între articolele pirotehnice clasificate conform prezentei hotărâri şi cele prevăzute la art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 612/2010, cu modificările ulterioare, în formă prescurtată, este după cum urmează:

    a) F1, F2, F3 şi F4 pentru articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1, 2, 3 şi, respectiv, 4;

    b) T1 sau T2 pentru articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 şi, respectiv, T2;

    c) P1 sau P2 pentru alte articole pirotehnice din categoria P1 şi, respectiv, P2.

          Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice,   persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz.

          Cantităţile de articole pirotehnice pot fi depozitate/păstrate numai în conformitate cu prevederile art. 68 din H.G. 536/2002.

    “(1) Articolele pirotehnice se păstrează în ambalajul original sau în unitatea de ambalare cea mai mică a furnizorului, în încăperi construite potrivit prevederilor art. 66, după cum urmează:

    a) în clădiri cu spaţii comerciale în încăperile de comercializare, numai articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1, până la o greutate brută de 100 kg;

    b) într-o încăpere alăturată spaţiului de comercializare care nu serveşte locuirii continue de către persoane, numai articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1, până la o greutate brută de 500 kg;

    c) în clădiri nelocuite situate în zone populate sau într-o încăpere de depozitare a unei clădiri utilizate în exclusivitate în scopuri industriale este admisă păstrarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1, până la o greutate brută de 1.000 kg.

    (2) Cantităţi mai mari decât cele prevăzute la alin. (1) şi articole pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2 se păstrează numai în depozite de articole pirotehnice autorizate.

    (3) În încăperile în care se păstrează articole pirotehnice se vor asigura condiţiile prevăzute de instrucţiunile producătorului.”

Depozitele autorizate de articole pirotehnice pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei, emisă în comun de către inspectoratul teritorial de muncă şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie, după caz.

Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă şi pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei emise în comun de către inspectoratul teritorial de munca si inspectoratul judeţean de poliţie respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti .

În cadrul spaţiilor de comercializare a articolelor pirotehnice, inspectoratul teritorial de muncă va aviza cantitatea care poate fi depozitata în vederea comercializării.

Persoanele juridice autorizate să fabrice, să confecţioneze sau să comercializeze articolelor pirotehnice sunt obligate ca la depozitarea, păstrarea şi mânuirea acestora, precum şi a materiilor din care sunt făcute să respecte normele tehnice privind regimul materiilor explozive.

Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control prevăzute în prezenta lege.

Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi modificată, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice după cum urmează:

1. Persoane juridice autorizate :

a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;

b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile 2-4/F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria 1/F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;

c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3/F3 şi 4/F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

2. Persoanele fizice

a. nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile 2-4, P.2 şi T.2 .

b. pot detine si folosi articole pirotehnice din categoria 1/F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

3. Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

    a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

    b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

    c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

    d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

    e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

    f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

    g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

          A. Infracţiuni

Art. 37 din Legea 126/1995 republicată şi cu modificările ulterioare

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

    a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

    b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

    c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

          B.Contravenţii

          Contravenţiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi cu modificările ulterioare.

          Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100% .

          Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr.61 din 1991 republicată. 

ACȚIUNI DE PREVENIRE ȘI LIMITARE A INFECTĂRII CU VIRUSUL SARS-COV-2

    În data de 7 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au continuat activitățile de prevenire și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă.

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști, jandarmi, pompieri militari, polițiști locali și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții de control au desfășurat activități de verificare privind respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Conform noilor modificări legislative, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializarea și consumul produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-21:00.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum  și la terasele acestora este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.

Certificatul verde COVID este necesar pentru accesul în centre comerciale, restaurante, cafenele, în săli de spectacole si la evenimente.

Circulația persoanelor, în intervalul orar 22:00 – 05:00, este interzisă în toate zilele săptămânii pentru persoanele care nu dețin certificat verde, cu precizarea că persoanele nevaccinate pot circula în acest interval orar pe baza declarației pe proprie răspundere(doar din motive justificate), a adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu, în timp ce persoanele vaccinate pot circula fără restricții.

Astfel, polițiștii vâlceni au derulat atât în mediul urban cât și rural, acțiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 51 de societăți comerciale, 96 mijloace de transport, au fost verificate/legitimate peste 1.117 de persoane și pentru neregulile constatate au fost aplicate 27 desancțiuni contravenționale, conform prevederilor Legii nr.55/2020, cu amenzi în valoare de 4.000 de lei.

Portul măştii de protecţie este obligatoriu în spațiile publice închise și deschise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile comerciale.

Totodată, reamintim TELVERDE – 0800800165/WHATSAPP 0755021218, numerele de telefon la care pot fi sesizate nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.