Ziua Mondială a Teatrului sărbătorită pe scena de la Gong!

0
18

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu, în parteneriat cu Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, a marcat Ziua Mondială a Teatrului prin prezentarea în premieră absolută a spectacolului „Examen”. Noua producție a teatrului sibian propune spectatorilor de toate vârstele o incursiune în viața elevilor, pentru a scoate în evidență problemele personale și relațiile tensionate care pot apărea în cadrul școlii.

Axându-se pe tema bullying-ului, cu scopul de a explora cauzele care pot duce la abandonul școlar, spectacolul coordonat de Ana Mujat și scris de actorii Mădălina Ivașcu și Gabriel Muncuș, aduce în fața publicului o suită de povești inspirate din realitate. De la violența în familie care se răsfrânge în relațiile interpersonale ale unor liceeni, la probleme legate de traficul de droguri și până la detalii care surprind modul în care lipsa de sinceritate afectează nu doar relațiile cu ceilalți, ci și stima de sine, noua producție a Teatrului Gong pune într-o lumină sinceră și crudă dilemele tinerei generații.Având în distribuție actori profesioniști (Iulian Buzuloiu, Mădălina Ivașcu, Gabriel Muncuș,Raluca Pavel) și liceeni din Sibiu (Diana Adam, Bogdan Cosman,Maria Mujat, Laura Pavăl, Casian Stancu, Nora Șerban, Dragoș Tunaru), spectacolul „Examen” este o experiență necesară, dedicată deopotrivă elevilor, liceenilor, părinților și profesorilor.

Cu ocazia premierei din 27 martie, dată care marchează, de asemenea, Ziua Mondială a Teatrului, scena Gongului din Sibiu a fost deschisă în perioada 25-29 martie elevilor din școlile județului Sibiu, pentru a viziona gratuit această nouă producție. Totodată, tinerii spectatori sunt invitați zilnic să participe la o sesiune q&a cu membrii echipei de creație, în compania profesorilor însoțitori. Prin acest demers, Teatrul pentru Tineret din Sibiu își continuă activitatea de promovare a artelor spectacolului în cadrul instituțiilor de învățământ, prin aducerea în atenția publicului a unor producții relevante pentru înțelegerea problematicilor sociale ale momentului.

Spectacolul „Examen” a fost realizat în cadrul proiectului „Prin educație spre locuri de muncă decente”, în parteneriat cu Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, finanțat de Fundația HEKS/EPER Romania, cu participarea Fundației Open Fields – partener în implementarea proiectului.

„Continuăm tradiția spectacolelor prezentate în premieră de Ziua Mondială a Teatrului printr-un proiect de teatru social, ce își propune să prezinte situații reale din comunitate noastră, provocând publicul la întrebări asupra vulnerabilităților din jurul nostru, într-o notă încurajatoare. Sunt foarte bucuros că am putut realiza acest proiect și le mulțumesc atât partenerilor pentru această oportunitate, cât mai ales echipei de actori și liceeni pentru acest dialog creativ efervescent, a fost o bucurie să urmărim evoluția acestora de-a lungul repetițiilor! Cu siguranță că vom relua această serie de programări pentru publicul larg, în curând.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

**

spectacol recomandat celor cu vârsta peste 14 ani

EXAMEN

de Mădălina Ivașcu și Gabriel Muncuș; Coordonator artistic: Ana Mujat; Coregrafia: Barbara Crișan; În distribuție: Diana Adam, Iulian Buzuloiu, Bogdan Cosman, Mădălina Ivașcu, Gabriel Muncuș, Maria Mujat, Laura Pavăl, Raluca Pavel, Casian Stancu, Nora Șerban, Dragoș Tunaru.

durata: 50 min.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961 și a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeași dată, comunitatea teatrală internațională, artiști şi public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Înființat în 1948 la inițiativa UNESCO și a unor personalități de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internațional de Teatru este cea mai importantă organizație internațională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relații oficiale de consultare și asociere cu UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.