Sibiu: Turneu național de lieduri

0
113

Soprana Teodora Gheorghiu, acompaniată de pianista Diana Ionescu, va susține un Turneu național de lieduri compuse de părintele liedurilor, Franz Schubert, în perioada 3-8 noiembrie, în patru orașe din țară.

Turneul va debuta la Sibiupe scena Sălii Thalia, pe 3 noiembrie, va continua pe 4 noiembrie la Oradea, la Sala Filarmonicii, va ajunge pe 6 noiembrie pe scena Ateneului Român de la București și se va încheia pe 8 noiembrie, la Brașov, la Banca de Cultură Apollonia.

Soprana Teodora Gheorghiu spune că posibilitatea de a se întâlni nemijlocit cu publicul din mai multe oraşe ale ţării reprezintă un tip de hrană spirituală care face extrem de bine oricărui artist: Mă întorc de fiecare dată cu mult drag acasă, am mari emoții, cu atât mai multe acum, când mă voi întâlni cu români din mai multe colțuri ale țării. Nu este prima dată când susțin un turneu național, dar de fiecare dată reîntâlnirea cu publicul din România mă emoționează și mă bucură deopotrivă. ” (Teodora Gheorghiu)

Teodora Gheorghiu reprezintă unul dintre superbele glasuri pe care România le-a oferit lumii în ultimele decenii, o voce care a încântat juriile concursurilor „Enescu” şi „Reine Elisabeth” în anii 2000 şi care de atunci a evoluat pe scene importante ale Europei.

Diana Ionescu este o pianistă cu o carieră impresionantă, care a colaborat cu numeroși artiști de talie mondială și a concertat în numeroase săli de concerte renumite. Spune despre colaborarea cu Teodora Gheorghiu pentru acest turneu de lieduri că o onorează și o bucură: Sunt foarte încântată să fiu alături de Teodora Gheorghiu pe scenă. Dincolo de partituri, muzica lui Schubert poartă cu ea povești și emoții care ne conectează pe toți. Sunt cu adevărat emoționată și onorată că putem împărtăși această experiență cu toți cei care ni se vor alătura. (Diana Ionescu)

            Franz Schubert a excelat în multiple genuri muzicale, dar, cu cele peste 600 de lieduri compuse, s-a dovedit a fi, de departe, cel mai prolific creator din istoria muzicii în acest domeniu. A transpus poeme în muzică, cele mai celebre fiind „Der Erlkönig” (”Regele Ielelor”) și „Gretchen am Spinnrade” (”Margareta torcând”) de Goethe, iar liedurile sale au avut mereu un puternic substrat, pe care nimeni nu pare să îl fi identificat înainte. Nu e de mirare că Franz Liszt l-a numit „cel mai poetic muzician care a trăit vreodată”! Chiar dacă a murit mult prea tânăr, la vârsta de 31 de ani, a creat ceea ce astăzi însumează aproape 1.000 de compoziții: „M-am născut doar pentru a compune.”

Spot video turneu

Detalii pe www.teodoragheorghiu.art

Bilete pentru recitalul de la Sibiu: https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-recital-schubert-90183/

ITINERAR:

3 noiembrie, ora 19 – Sibiu, Sala Thalia

4 noiembrie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii

6 noiembrie, ora 19 – București, Ateneul Român

8 noiembrie, ora 19 – Brașov, Banca de Cultură Apollonia

PROGRAM:

Teodora Gheorghiu – soprană

Diana Ionescu – pian

Recital Schubert

• An die Musik

• Gesänge aus Walter Scotts „Fräulein vom See“- Ellens Gesang 1

• Du bist die Ruh

• Die Forelle

• Auf dem Wasser zu singen

• Der Fluss

• Seligkeit

• Sei mir gegrüßt

•Impromptu op. 142 nr. 2 în La bemol major

• Impromptu op. 90 nr. 4 în La bemol major

• Gretchen am Spinnrade

• Ganymed

• Der Tod und das Mädchen

• Lied der Mignon

• An Sylvia

• Rastlose Liebe

Producător: Pro Contemporania

Cu susținerea: Piccolo Maestro, JTI, Grand Hotel Continental

Coproducător: Radio România

Partener: The Culture Club

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro

Parteneri culturali și organizatori locali: Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica din Oradea, Filarmonica „George Enescu” din București, Centrul Cultural „Apollonia” din Brașov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.