Sibiu – “STOP DEZINFORMARE”

0
194

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat SIbiu (SAIFS), îndeamnă conducerea și pe managerul Filarmonicii de Stat Sibiu să oprească campania de dezinformare publică pe care a inițiat-o cu scopul de a devia atenția publică de la problemele arzătoare cu care ne confruntăm:

-Cerem reîncadrarea în colectivul artistic a colegului nostru artist instrumentist din compartimentul trompetă, care a câștigat un post vacant prin concurs pe perioadă nedeterminată, făcând parte din colectivul artistic timp de trei ani, coleg căruia nu i s-a aprobat această încadrare așa cum prevede Codul Muncii, cu toate ca acest post este în continuare vacant. La ora actuala tânărul muzician este șomer! 

-Cerem creșterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituției conform Transparenței Instituționale și a Strategiei Naționale Anticorupției.

Referitor la evenimentul din 24 februarie 2023, colegii din compartimentul artistic, care acum se confrunta cu o campanie de denigrare, nu au “chiulit” sau “neonorat contractul” așa cum sa menționează în comunicatul de presă înaintat de managerul filarmonicii. Angajații au exercitat dreptul la o zi liberă și concediu medical în condiții de urgența atunci când donează sânge sau când au probleme de sănătate, așa cum este prevazut în lege. 

Din incidentul regretabil din 24 februarie 2023, managerul filarmonicii în mod premeditat a omis în comunicare de presa înaintat de către conducere, că adevăratul motiv pentru neprezentarea colegilor la concert educativ cameral, se datorează faptului ca un colegul a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar al doilea coleg, neprimind niciun raspuns la solicitarea scrisă de a fi informat despre sarcinile de serviciu care i se cuveneau, s-a prezentat la donare de sânge cum era programat.

O alta omitere din partea conducerii către publicului larg dar și către copii, părinți și învățătoare prezenți la eveniment, este că dirijoarea responsabilă pentru a prezenta concertul educativ, adaptându-se la faptul că lipseau doi muzicieni din motive întemeiate, a propus o soluție imediată de a realiza concertul educativ prezentând un program cu cei 5 muzicieni disponibili. Pentru cei 5 muzicieni nu ar fi fost nicio problema din punct de vedere profesional sa adapteze noul program pentru a rezolva o situație neprevăzută, mai ales ca tot în acea dimineața era și prima repetiție programată. Cu alte cuvinte, programul era încă în proces de alcătuire. Însă managerul instituției de cultura a refuzat propunerea dirijoarei de rezolva problema și a deturnat aceasta situație pentru a crea o campanie de dezinformare și de denigrare a muzicienilor din colectivul artistic, pentru a DISTRAGE ATENȚIA de la problemele reale cu care se confruntă Filarmonica de Stat Sibiu. 

În urma unei gestionari defectuoase a situației create în jurul concertului educativ in 24 februarie 2023, managerul instituției a atins în mod negativ imaginea Filarmonici de Stat Sibiu.

În comunicatul de presă înaintat de managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, s-a abordat “problema” cu care se confruntă instituția pentru restituirea banilor încasați pe biletele cumpărate de părinți sau de școală. Această situație nu s-ar fi ivit dacă managerul respecta Legea Educației din 2004 actualizată, conform căreia copiii au DREPTUL DE A PARTICIPA LIBER LA VIAȚA CULTURALĂ ȘI ARTISTICĂ

În plus Filarmonica de Stat Sibiu în afara bugetului alocat pentru concertele educative, incluse în programul minimal, a primit și suma de 245.984 RON din proiecte finanțate prin fonduri nerambursabile pentru a realiza proiecte educative. Având un buget important alocat, este normal să luăm 10 RON de copil pe bilet, când accesul lor este gratuit prin lege?

Problema biletelor și nerespectarea drepturilor copiilor de a beneficia de acces liber la cultură și la actul artistic a fost semnalată de către membrii sindicatului atât în scris cât și în discuții verbale, răspunsul primit a fost: “evenimentele educative sunt cele mai profitabile contribuind cu sume importante la bugetul filarmonicii. De ce sa renunțam?” 

În concluzie pentru a-și atinge scopurile personale prin victimizare și discreditând imaginea instituției în public, managerul în loc sa soluționeze aceste nereguli prin retragerea din activitate în conflictul iscat între angajații instituției și funcția pe care o deține, a preferat să sacrifice publicul format din copii, să se victimizeze și să arunce vina asupra angajaților care de când a venit la conducere instituției, lucrează într-un stres permanent și o tensiune de neimaginat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.