Sibiu – Marșul Sănătății Plămânilor, împreună cu sportivi, pe pietonala Bălcescu

0
169

Sibienii sunt invitați în data de 16 mai 2023, orele 14:00, pe traseul Farmacia 24 – strada Nicolae Bălcescu – Piața Mare, retur,  la cea de-a treia ediție aMarșului Sănătății Plămânilor, desfășurat în parteneriat cu Asociația Crucea Roșie Sibiu, în cadrul căruia cetățenii vor primi atât mere, în schimbul țigărilor pe care sunt dispuși să le cedeze, cât și pliante informative cu privire la beneficiile renunțării la fumat.

La Marș vor participa în acest an și echipe sportive, exemplul sportivilor reprezentând un model de stil de viață sănătos, cu scopul de a încuraja renunțarea la fumat și adoptarea unei conduite cât mai benefice pentru sănătate.De asemenea, alături de sportivi vor mărșălui angajați ai spitalelor, elevi, studenți, voluntari din cadrul ONG-urilor etc.

Totodată, sunt invitați să ni se alăture toți cetățenii care susțin adoptarea unui stil de viață sănătos, fără fumat, pentru o sănătate mai bună și un mediu mai curat.

„Suntem onorați să participăm din nou alături de prietenii noștri de la Spitalul de Penumoftiziologie la Marșul Sănătății Plămânilor.De mai bine de 10 ani, noi organizăm la Crucea Roșie Sibiu un moment tare drag nouă, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Fumatului: voluntarii noștri opreau trecătorii și le ofereau mere în schimbul țigărilor, iar apoi, simbolic, ardeam aceste țigări în Piața Mare. Am repetat acest moment mulți ani, până când la conducerea Spitalului de Pneumofitizilogie din Sibiu, a venit un om cu inima mare și cu viziune. De atunci, organizăm împreună acest moment, care s-a transformat într-un marș anual, al conștientizării efectelor nocive ale fumatului. Și întreaga lună mai, care este și luna Crucii Roșii, a devenit o lună întreagă dedicată acțiunilor care au scopul de a trage semnale de alarmă.  Și, da, în continuare oferim mere, în schimbu lțigărilor”, spune Raluca Morar, Director CruceaRoșie Sibiu.

Spitalulde Pneumoftiziologie Sibiu desfășoară aceste acțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințele negative pe care fumatul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea afecțiunilor pulmonare ale pacienților noștri au drept cauză consumul de tutun. De altfel, s-a demonstrat că 90% din decesele prin cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Tocmai de aceea, pentru noi reprezintă o prioritate și prevenția, componenta de educare a populației, nu doar tratarea bolnavilor. 

„În condițiile în care fumatul ucide anual 8 milioane de persoane la nivel mondial și peste 40.000 în România, prevenția și renunțarea la obiceiurile care ne fac rău sunt soluția pentru o populație mai sănătoasă, care să decidă în baza unor informații oferite de specialiști. Ne dorim ca prin acțiunile pe care Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu le derulează an de an, inclusiv acest Marș al Sănătății Plămânilor, care se dorește un semnal de alarmă, să reușim să ajutăm cât mai multe persoane să renunțe la obiceiul fumatului, salvându-și astfel sănătatea”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Campania se află la cea de-a VI-a ediție și se va derula pe parcursul a 4 săptămâni, în perioada 1-31 mai.

La nivelmondial, peste 8,7 milioane de oameni mor pe an dincauzaconsumuluide tutun.Majoritateaacestordecese (7,4 milioane) sunt atribuiteconsumului direct de tutun, întimpcerestul de peste 1,3 milioane sunt atribuiteexpunerii la fumatulpasiv. Aproximativ 80% dintreacestedecese au loc înțările cu veniturimicișimedii. Daunelecauzate de tutun încep înainte de naștere, deoarece femeile însărcinate care fumează pot da naștere copiilor cu risc mai mare de tulburări congenitale, cancer, boli pulmonare, greutate mică la naștere și moarte subită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.