Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor, campanie derulată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, își propune să vină în sprijinul populației cu mesaje de conștientizare a efectelor pe care consumul de tutun le are pentru sănătate. În acest sens, medicii pneumologi din cadrul unității sanitare specializate în tratarea bolilor pulmonare răspund la diverse întrebări pe tema fumatului și a consecințelor dezastruoase pe termen lung pe care le produce asupra sănătății.
Astfel, dr. Lavinia Danciu, medic pneumolog și Director Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu oferă explicații cu privire la soluții eficiente
în vederea tratării dependenței de nicotină. Totodată, punctează care sunt principalele beneficii ale renunțării la fumat, pentru a ne bucura de o calitate a vieții mai bună.
Care sunt principalele efecte negative ale fumatului la nivelul sănătății plămânilor?
Efectele negative ale fumatului asupra sănătății sunt diverse. Ele încep de la nivelul gurii, continuă la nivelul faringelui, laringelui, traheei, bronhiilor. Determină o inflamație și o iritație continuă a acestora, în timp ducând la microleziuni ale căilor respiratorii și ale alveolelor. Prin aceste microleziuni normal că pot pătrunde mult mai ușor microbii și determina mult mai ușor îmbolnăviri la nivelul plămânilor. De asemenea, datorită acestor leziuni se produc inflamații permanente, se produce îngustarea căilor respiratorii, cu scăderea capacității de respirație a plămânilor, iar după ani de iritație poate apărea și cancerul pulmonar.
După cât timp se instalează dependența de nicotină?
Aceasta este variabilă. Depinde de genetica fiecăruia dintre noi, depinde de vârsta la care ne apucăm de fumat. Cu cât vârsta este mai mică, cu atât dependența se va instala mai repede și depinde de cantitatea de țigări fumată. Un fumător care fumează mult va avea o dependență din ce în ce mai crescută. Fumând mai mult, absența nicotinei se manifestă mai repede și necesitatea de a aprinde o țigară este direct proporțională cu asta.
Ce alte organe sunt afectate direct de consumul detutun?
Tot. Tot organismul este afectat de consumul de tutun, începând cu faptul că principalul component, nicotina, produce o îngustare, o constricție a vaselor de sânge, care merge de la vasele mari până la vasele mici, capilare. Asta înseamnă că tot corpul, fiind vascularizat, va fi afectatîn tim de consumul de tutun, începând cu pielea, care se ridează și este mai puțin rezistentă, cu inima, care este afectată și se produce cardiopatia ischemică, spasmul coronarian, până la infarct, creierul, care este mai puțin oxigenat și randamentul nostru intelectual scade, stomacul nostru, care, de asemenea, când ajung componente din fumul de țigară produc spasme vasculare. Deci absolut tot organisul nostru este afectat atunci când fumăm.
Se poate spune că fumatul este o boală?
Considerând dependențele ca o boală, da, fumatul este o boală. Orice dependență, orice ne face să ne dorim ceva cu orice preț, să fumăm, să consumăm droguri, să mâncăm necontrolat, să bem necontrolat, până la urmă se poate încadra în categoria patologie, deci boală.
La ora actuală, pe piață sunt disponibile o serie de soluții farmaceutice antifumat, de la medicamente la plasturi, spray-uri, gume. Cum reușesc acestea să ne sprijine în efortul de renunțare la fumat?
D, sunt eficiente, deoarece nicotina este la fel ca un drog. Creează dependență. Și în momentul în care încercăm să substituim această dependență cu produse care conțin și eliberează o cantitate mai scăzută de nicotină, dorința noastră de a fuma este mai estompată. Dacă la asta se adaugă și suportul psihologic, într-adevăr sunt premise să reușim în dorința noastră de a ne lăsa de fumat.
Care sunt cele mai recomandate produse antifumat, în funcție de vârstă?
Există în general produse antifumat recomandate în funcție de vârstă. Este bine să apelăm la un ajutor specializat atunci când dorim să ne lăsăm de fumat. Sigur că putem face asta și singuri, dar întotdeauna este bine să stăm de vorbă cu cineva care să ne explice, să ne răspundă la întrebări. Produsele gen medicamente, nu sunt indicate celor sub 18 ani și nici celor peste 65 de ani. Plasturii, guma de mestecat, spray-ul pot fi folosite în general la orice vârstă, cu precauțiunile de rigoare. Cei care sunt alergici, vor avea grijă la plasturi – să nu le cauzeze iritații. Deci în funcție de diverse criterii, care nu țin neapărat de vârstă, se pot alege cele mai potrivite metode.
Cum se poate renunța la țigări, pentru ca stările neplăcute, provocate de dependență să fie cât mai ușor și rapid depășite?
Încercând să ne motivăm cât mai bine, încercând să cerem ajutor. Este foarte important să învățăm să cerem ajutor, să ne sprijine prietenii, familia, colegii de servici și în final, un ajutor specializat, din partea unui psiholog, a unui specialist antifumat.
Care sunt beneficiile renunțării la fumat, din punctul de vedere al sănătății?
Beneficiie renunțării la fumat sunt majore. În momentul în care veți discuta cu un fost fumător, el vă va putea spune și îl puteți crede ce a însemnat pentru el renunțarea la fumat. În primul rând, creierul se limpezește – cred că toți fumătorii știu că în momentul în care fumează mult și exagerează a doua zi au capul puțin mai tulbure, ca și după consumul exagerat de alcool sau după orice altă substanță care dă dependență. Deci acesta este un prim beneficiu. După aceea, începem să reușim să respirăm mai bine, simțim că intră mai mult aer în plămânii noștri, nu mai obosim așa când facem efort, putem să facem mai mult din ceea ce ne-am dori, o activitate fizică mai intensă și, hai să fim sinceri, economisim niște bani.
Prin prisma experienței de zeci de ani de lucru cu fumătorii, ce părere aveți, se poate depăși dependența de fumat?
Da, dependența de fumat se poate depăși. E adevărat că trebuie să existe o motivație, o motivație puternică. De cele mai multe ori reușim să ne găsim motivația în propria persoană, să ne gândim la sănătatea noastră, la plămânii noștri, la ceea ce mai avem noi de făcut. Am auzit de multe ori: vai, ce mult îmi place să fumez, cum să renunț? Trebuie să ne placă și altceva mai mult pe lume. Deci nu cred că omul, care este o făptură rațională trebuie să se lase înrobit de orice fel de viciu, iar fumatul este și el un viciu și o dependență. Cunosc foarte mulți foști fumători care au reușit să se lase de fumat. O parte pentru că într-adevăr au vrut să trăiască sănătoși, au vrut să se bucure de existență, să poată să facă sport, mișcare în aer liber, să nu gâfâie, să nu tușească. Pentru alții, dependența de fumat a fost învinsă din dragostea pentru familie, pentru ceilalți, pentru copii, au reușit să facă asta gândindu-se că au copii, că vor să îi văd mari, că vor să îi crească. De asemenea, foarte importantă este consilierea psihologică,ajutorul specializat și fiecare trebuie să își găsească puncte de sprijin, unde poate, cum poate. Dacă ne este mai ușor să mergem la preot, mergem și ne ajută preotul, dacă ne este mai ușor să mergem la psiholog mergem și ne ajută psihologul , important este să nu ne fie greu să cerem ajutorul. Cu ajutor, cred că orice poate fi depășit.