PLAN DE MĂSURI al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu

0
15
Nr. crt.ObiectivAcțiunea propusăResponsabili și termen de realizare
1.Verificarea respectării legislației specifice pe domenii de competență;– Desfășurarea de acțiuni de control în unitățile din incinta Târgurilor de Paște organizate pe raza județului Sibiu; –  Desfășurarea de acțiuni de control în piețe agroalimentare; -Verificarea unităților de alimentație publică, pensiunilor agroturistice care organizează evenimente festive specifice Sărbătorilor pascale;Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu   Direcția de Sănătate Publică Sibiu   Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu   27.03.2024 – 07.05.2024
2.Colaborarea cu toate unitățile sanitare cu paturi și monitorizarea zilnică a raportărilor acestora referitor la apariția unor posibile focare de toxiinfecții alimentare urmare a consumului de produse alimentare neconforme;-Identificarea oricărui risc, eliminarea acestuia și aplicarea prevederilor Regulamentului 178/2002;Direcția de Sănătate Publică Sibiu        Permanent
3.Protejarea consumatorilor împotriva riscului de a achiziționa produse neconforme sau periculoase și de a li se presta servicii care ar putea să le afecteze siguranța, viața și sănătatea; prevenirea apariției unor posibile focare de toxiinfecții alimentare ca urmare a consumului de produse alimentare neconforme;-Desfășurarea de acțiuni de control privind calitatea, modul de comercializare și etichetare a produselor din carne și alte produse specifice Sărbătorilor pascale; – Desfășurarea de acțiuni de control privind calitatea și modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a produselor de patiserie și cofetărie, ciocolată, produse din ciocolată și vinuri; – Efectuarea de controale şi inspecţii oficiale, corelate cu gradul de risc a unităţilor, stabilit în urma evaluării şi luarea de măsuri corective, urmărindu-se: respectarea normelor de sănătate care reglementează producţia, procesarea, depozitarea şi distribuţia produselor de origine animală destinate consumului uman; condiţiile generale de funcţionare şi de igienă a unităţilor de profil;condiţiile optime la recepţie, la procesare, depozitare, expunere şi desfacere a materiilor prime şi a produselor finite;existenţa documentelor care atestă originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor; etichetarea produselor, cu informarea corectă privind producătorul, denumirea corectă, componentele acestora, modul de păstrare şi data expirării; – Desfășurarea de acțiuni de control privind calitatea, modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a jucăriilor, ornamentelor și a altor produse nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă; – Controale în trafic pe rutele intens circulate, în colaborare cu lucratorii IPJ SIBIU și ai Biroului Poliție Autostrăzi, verificându-se mijloacele auto care transportă produse alimentare de origine animală și nonanimală (autorizare sanitară veterinară, condiții de igienă, ambalare și etichetare alimente, trasabilitate, respectarea regimului termic);        Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu     Direcția de Sănătate Publică Sibiu       Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu   27.03.2024 – 07.05.2024
4.Supravegherea efectivelor de animale receptive la Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, prin acţiuni de supraveghere clinică şi analize în laborator;– Examinarea clinică a animalelor din speciile receptive, afluirea de probe la laboratorul DSVSA SIBIU;  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu 27.03.2024 – 07.05.2024
5.Implementarea Programului de prevenire şi combatere a  Pestei Porcine Clasice, a Pestei Porcine Africane și a Influenței Aviare, prin asigurarea măsurilor de biosecuritate, controale în exploatațiile cu porcine/păsări, monitorizarea circulaţiei efectivelor, supravegherea speciilor receptive prin examene clinice şi examene de laborator;– Examene clinice la porcine și păsări, examene de laborator la  probe provenite de la animale; – Controale la exploataţii comerciale, pentru verificarea respectării normelor de biosecuritate, condiţiile de microclimat, precum și controlul circulaţiei porcinelor/păsărilor pe teritorul judeţului şi al ţării prin eliberarea de avize interjudețene; – Controale în trafic pe rutele intens circulate, în colaborare cu lucratorii IPJ SIBIU și ai Biroului Poliție Autostrăzi;Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu        Permanent
6.Asigurarea salubrităţii cărnii de ovine și caprine, provenită de la animalele sacrificate cu ocazia Sărbătorilor Pascale;– Expertizarea cărnii din abatoare, unități de trasare, depozite alimentare, piețe agroalimentare, supermarketuri, etc.;Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu 27.03.2024 – 07.05.2024
7.Asigurarea calității și salubrității produselor alimentare destinate consumului uman, prin examene organoleptice și analize efectuate la laboratorul DSVSA Sibiu din probele afluite, conform programului de supraveghere obligatoriu și a programului de autocontrol;– Prelevări de probe la materii prime, semifabricate, produse finite pentru examen microbiologic, fizico – chimic, pentru determinarea aditivilor, a contaminanților, pesticide și alte rezidii, pentru organisme modificate genetic, depistarea fraudelor alimentare, gradul de radioactivitate, calitatea apei și teste de sanitație pentru supravegherea stării de igienă a unităților;Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu 27.03.2024 – 07.05.2024
8.Creșterea nivelului de informare a consumatorilor și de consiliere a operatorilor economici.– Desfășurarea de campanii, acțiuni de informare și consilierea  consumatorilor despre modul corect de producere, depozitare, transport și comercializare a produselor și serviciilor specifice sărbătorilor pascale.Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu   27.03.2024 – 07.05.2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.