Pensii intre un leu si aproape 24 de mii de lei in judetul Sibiu

0
491

Sibiul are la momentul de fata aproape 99.000 de pensionari. In functie de cat au muncit remuneratiile  datorate acestora de catre Statul Roman variaza intre un leu si peste 23 de mii de lei. Cei cu pensii mici beneficiaza de venitul minim garantat, invaloare de 640 de lei incepand de luna aceasta.

La inceputul acestei luni erau inregistrati in evidentele Casei Judetene de Pensii Sibiu un numar de 98.803 de pensionari, beneficiari de pensie pe caz de boala, pensie dupa finalizarea stagiului complet de cotizare sau beneficiari de venit minim garantat. Valoarea pensiei medii in judetul nostru este de 1206 lei.

La polul opus se situeaza un sibian care, daca nu ar exista prevederile legale in vigoare, ar primi in fiecare luna ca pensie suma de un leu. Valoarea este insa calculata fix la cat a cotizat respectivul sibian pentru sistemul public de pensii. Pensionarul a primit pana acum insa suma de 520 de lei, indemnizatia sociala minima destinata pensionarilor. De la inceputul acestei luni omul incaseaza 640 de lei datorita cresterii valorii pensiei minime. Aceeasi remuneratie minima o primeste insa si un sibian care a muncit zeci de ani insa a fost platit cu minimul pe economie.

In afara sistemului public de pensii in tara noastra exista si alte sisteme de asigurari care nu sunt integrate celui public. Vorbim aici despre sistemele de pensii ale avocatilor, ale militarilor sau ale unor culte. Legea prevede si posibilitatea ca o persoana sa beneficieze de pensii din mai multe sisteme in functie de perioadele in care a cotizat pentru acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.