Thursday, October 21, 2021
HomeLOCALMUREŞ - VEŞTI BUNE PENTRU ELEVII LICEULUI TEHNOLOGIC DIN DEDA, MUREŞ

MUREŞ – VEŞTI BUNE PENTRU ELEVII LICEULUI TEHNOLOGIC DIN DEDA, MUREŞ

Un nou contract de finantare ce propune crearea unei structuri educationale adecvate pentru aproape 350 copii se va realiza prin fondurile nerambursabile Regio in judetul Mures. Proiectul va asigura o infrastructura educationala adecvata in comuna Deda, cu spatii suficiente si corespunzatoare, precum si facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati fizice, unitatea de invatamant ”Vasile Netea”. Finantarea este asigurata prin Axa Prioritara 10 a Programului Operational Regional 2014-2020, contractul fiind semnat de catre doamna Lucretia Cadar, Primar al comunei Deda, judetul Mures si de catre domnul Simion Cretu, Directorul general ADR Centru.

Date proiect:

Proiectul cu titlul „Reabilitare si modernizare Liceu Tehnologic “Vasile Netea” are o valoare totala de 7.879.304,46 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate prin POR este de 7.721.718,34 lei, respectiv 1.660.120,47 Euro. Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiarul proiectului, Primaria Comunei Deda, provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritara 10: Imbunatatirea infrastructurii educationale, Obiectiv Specific: 10.1b. Cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului. Termenul estimat pentru finalizarea implementarii activitatilor prevazute in proiect este 31.12.2023.

”Acest liceu poarta numele unui satean, Vasile Netea, personalitate locala ce a publicat peste 40 de carti, mai multe studii si articole. Dupa cum sustin reprezentantii comunitatii, in cei peste 260 de ani de scoala romaneasca din Deda, actualul liceu, infiintat in 1961, a contribuit la emanciparea sociala si la pregatirea satenilor, a transmis cunostintele necesare pentru  educatia lor civica si sociala. Cu sprijinul fondurilor de peste 1,6 milioane euro, Scoala Medie Deda ce a devenit intre timp liceu tehnologic, va putea sarbatori cei peste 60 de ani de existenta, oferind tinerilor din comuna, educatie constanta pe tot parcursul perioadei de studiu, de la clasa I-a la clasa a XII-a, fiecare elev avand sanse mult mai bune de a studia, de a explora lumea si de a isi consolida educatia care ii va sustine in dezvoltare personala si realizarea viselor”, a declarat Simion Cretu, Director general ADR Centru

Detalii investitie:

Terenul pe care este amplasata cladirea liceului este situat in intravilanul localitatii Deda, nr. 422, are o suprafata totala de 5.500 mp si doua corpuri de cladire (C1, C2). In prezent activitatea in cadrul Liceului Tehnologic “Vasile Netea” Deda, se desfasoara in conditii improprii, avand in vedere numarul mare de elevi care studiaza in unitatea de invatamant. Spatiile liceului trebuie sa fie modernizate si este necesara crearea de incaperi suficiente desfasurarii activitatii educationale in conditii normale. Pentru a face fata numarului mare de copii, peste 400, orele se tin in 2 schimburi, ceea ce creste riscul de abandon scolar. Tinand cont de faptul ca atat ciclul primar, cat si cel gimnazial reprezinta 50% din totalul numarului de copii inscrisi la unitatea de invatamant si ca aceste cicluri sunt mai expuse abandonului timpuriu, s-a decis ca educatia liceala si scoala profesionala sa fie mutate in corpul de cladire C2, iar ciclul primar si gimnazial sa ramana in corpul C1, creand astfel o unitate care va satisface nevoile actuale si se va regla programul de un studiu la un singur schimb pe zi.

Investitia vizeaza cladirea C1, cu regim de inaltime S+P+E. Cladirea C1 a fost construita in mai multe etape; s-a extins prin adaugirile din 1932, 1962; s-au amenajat cabinete de geografie si de chimie in incinta vechiului spatiu. In 1975 s-a construit atelierul scolar, iar in 1996 s-a dat in folosinta un nou corp cu 4 sali de clasa si birouri pentru directiune si contabilitate. In anul 2004 a mai fost dat in folosinta un spatiu cu 4 sali de clasa si doua birouri, iar in anul 2008 a fost construita noua cladire a atelierului scolar, prin programul PHARE 2004-2006, dotat cu echipamente si utilaje specifice pentru fabricarea produselor din lemn si constructii. In prezent, activitatea scolara se desfasoara in 16 sali de clasa si cabinete, precum si in cladirea noua (C2) a atelierului scolar, care nu face obiectul prezentei documentatii. Luand in considerare numarul mare de copii care frecventeaza aceasta scoala, peste 400 de elevi, se impune ca intreaga cladire sa faca obiectul unor masuri ample de conformare, pentru a respecta exigentele educationale. Astfel, prin proiect se propune marirea capacitatii corpului C1 si dotarea cladirii pentru a corespunde necesitatilor copiilor de clasele I-VIII. Se vor crea 5 sali de clasa a cate 30 de locuri si 11 sali de clasa a cate 18 locuri, capacitatea locurilor crescand astfel la 348 de locuri.

Principalele lucrari de interventie vor fi de consolidare a elementelor structurale; de protejare si reparare a elementelor nestructurale, de restaurare a elementelor arhitecturale si a componentelor artistice;  de demolare partiala a unor elemente si introducerea unor elemente structurale sau nestructurale suplimentare. Finisajele interioare vor fi tencuieli interioare, gletuire cu zugraveala lavabila la pereti, pardoseli tip gresie antiderapanta pe coridoare, casa scarii si grupuri sanitare, pardoseli din lemn masiv in salile de clasa si spatiile administrative. Finisajele exterioare prevad placarea cu piatra a soclului, termoizolatie, tamplarie din lemn stratificat, usi ferestre exterioare cu sticla termoizolanta, securizata sau simpla, ancadramente usi, geamuri, etc. Tot din bugetul proiectului se va achizitiona echipament informatic si accesorii de birou, ecrane pentru proiectii, videoproiectoare, imprimante, material pedagogic, mobilier de birou, mobilier scolar, pachete software si sisteme informatice etc.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

nym369405krya on La un pas de alergie
nem369405tetcher on La un pas de alergie
nym369405krya on La un pas de alergie
num369405tetcher on La un pas de alergie
nym369405krya on La un pas de alergie
Vultureanu Bogdan on Viteza face victime
Alexandru on NU luati teapa!
Johnf551 on Donatii pentru spital
Sofia Esguerra Sorea on Cursuri de romana pentru straini
Leonor on Jocul de acasa