Investiţia din complexul de poligoane „Perii Dăii”

0
435

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este instituţia abilitată să organizeze şi să desfășoare programe de studii universitare, destinate formării ofițerilor de comandă pentru Forțele Terestre ale Armatei României şi pentru alți beneficiari din sistemul național de apărare, ordine publică şi siguranță națională.

Formarea ofiţerilor de comandă pentru toate armele, serviciile şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre precum şi pentru alţi beneficiari din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, se bazează pe trei piloni:

  • pregătire academică,
  • pregătire fizică,
  • pregătire militară.

Abilitată iniţial să organizeze şi să desfăşoare programul de studii universitare de licenţă Managementul organizaţiei, în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii, Academia Forţelor Terestre  „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi-a diversificat oferta educaţională în concordanţă cu necesităţile de formare şi dezvoltare profesională a resursei umane din M.Ap.N. şi potrivit Procesului Bologna, pe studii universitare de licenţă, studii universitare de masterat şi învăţământ postuniversitar derulând în prezent şapte programe de studii universitare de licenţă, patru programe de studii universitare de master şi opt programe postuniversitare de formare şi dezvoltare continuă.

Pregătire fizică se desfăşoară continuu, atât pe timpul derulării programului de învăţământ academic cât şi pe timpul modulelor de pregătire militare. Pentru derularea programului de pregătire fizică, academia dispune de o sală de sport, un bazin olimpic de înot, terenuri multifuncţionale (tenis, volei, baschet, handbal) o pista cu obstacole de tip CISM şi o sală de judo. Pe timpul modulelor de pregătire militară  sunt folosite procedeele de deplasare rapidă în teren variat şi poligonul de călire fizică şi psihică din Complexul de poligoane „Perii Dăii” .

Derularea procesului de pregătire militară presupune formare profesională inițială a studenților, pe parcursul studiilor de licență, prin cele două componente fundamentale ale acesteia: instrucție de bază și colectivă, pentru formarea și perfecționarea deprinderilor de militar și pentru menținere și dezvoltare aptitudinală și instrucție de specialitate.

Academia dispune de un complex de poligoane şi o tabără de instrucţie situate la 12 respectiv 38 kilometri de sediul principal, care asigură cartiruirea şi instruirea efectivelor de studenţi în toate formele de teren şi în toate anotimpurile.

Complexul de poligoane „Perii Dăii”, cu o suprafaţă totală de 164,1746 de hectare, înscris în cărţile funciare ale Municipiulu Sibiu şi Comunei Roşia este proprietatea Statului Român şi se află în administrarea Ministerului Apărării Naţionale prin Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, în baza Deciziei Comitetului Executiv al consiliului Popular al Judeţului Sibiu nr. 543 din 16.08.1971. În prezent, complexul de poligoane cuprinde: poligonul de instrucţie a tragerii cu armamentul de infanterie, poligonul de instrucţi tactică, poligonul pentru instrucţie genistică, poligonul pentru lupta în localitate şi pista de călire fizică şi psihică.

Aceste facilităţi de instruire permit formarea şi perfecţionarea deprinderilor de luptători ai studenţilor academiei iar în prezent are loc modernizarea acestora în conformitate cerinţele de instruire specifice NATO.

Am început amenajarea unor noi facilităţi de cazare şi hrănire a studenţilor în containere modulare, vom face demersuri pentru redimensionarea reţelei electrice şi, nu în ultimul rând, vom moderniza fiecare poligon de instrucţie existent.

Referitor la acest ultim aspect, se află în derulare prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice o procedură de achiziţionare a lucrărilor de realizare a poligonului de instrucţie CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear), poligonului de antrenament la instrucția tragerii cu armamentul de infanterie și pista cu obstacole / rezistență fizică şi psihică.

Construcția unui Poligon de instrucţie CBRN va permite integrarea, fuzionarea şi analiza pe baza algoritmilor specializaţi a diverselor surse de date (nor de puncte, radar, alfanumerice, vector, rastru) şi extragerea de informaţii acţionabile prezentate într-o formă intuitivă pentru factorii de comandă şi execuţie. Poligonul va facilita formarea deprinderilor privind măsurile de protecţie împotriva armelor de distrugere în masă chimice biologice, radiologice şi nucleare (ADMCBRN), aplicarea procedurilor pentru traversarea raioanelor contaminate şi traversarea raionelor cu obstacole incendiate.

Prin investiţia pe care o vom face la Poligonul de antrenament la instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie intenţionăm asigurarea condiţiilor de instruire identice cu şedinţele de tragere executate de către studenţi cu muniţie reală. Vor fi achiziţionate sisteme moderne de comandă şi programare a ţintelor precum şi a unor dispozitive de acţionare, care să permită organizarea, programarea şi funcţionarea câmpului de ţinte într-un mod flexibil, în conformitate cu cerinţele şedinţelor de tragere. Obiectivul de investiţii cuprinde atât partea de proiectare, cât şi cea de execuţie a lucrării. Vom avea în vedere realizarea reţelei electrice, amenajarea biutelor, a sectoarelor de tragere şi de aruncare a grenadelor de mână de exerciţiu/instrucţie, a platformelor acoperite pentru simulatoare şi protecţia personalului, precum şi a punctului de conducere-observare.

Pista cu obstacole de călire fizică şi psihică se va realiza cu respectarea standardelor de construcţie şi siguranţă specifice pistelor cu obstacole utilizate în cadrul instituţiilor militare a altor ţări membre NATO. Pista va presupune amplasarea unui număr de 22 de obstacole, confecţionate exclusiv din bârne de lemn, plase, frânghii, buşteni şi suprafeţe de amortizare, pe un traseu de aproximativ 800 m lungime, pe un teren de instrucţie în care sunt prezente majoritatea detaliilor de planimetrie dintr-o zonă cu caracteristicile mediului de ducere a acţiunilor militare.

Prin realizarea pistei cu ostacole pentru călire fizică şi psihică, studenţii îşi vor dezvolta calităţile motrice într-un context foarte apropiat de condiţiile câmpului de luptă modern, dar şi alte calităţi precum îndrăzneala, curajul şi rezilienţa,
depăşindu-şi unele convingeri limitative sau frica (ex. neputinţa, teama de eşec, etc.).

Investiţiile din Compexul de poligoane „Perii Dăii” nu se vor opri după finalizarea acestor poligoane. Vom crea acolo facilităţi care vor fi utilizate şi în  instruirea cadeţilor internaţionali participanţi la module de pregătire din academie în cadrul programului Erasmus+ precum şi de militarii care vor participa la exerciţii internaţionale pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.