Fix in ziua in care a avut loc un nou termen in dosarul tanarului care, drogat fiind, a ucis 2 studenti in statiunea 2 Mai, la Sibiu a fost lansata Caravana ”da vietii fara droguri”. Proiectul de mare amploare a luat startul la Colegiul Goga si se va derula in mai multe unitati de invatamant. Este unul dintre cele mai proiecte de prevenire lansat de catre politistii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii in parteneriat cu Serviciul Rutier. Din proiect fac parte si membri ai CJRAE dar si dascali. Programul se va derula pe o perioada de 3 luni.
In cursul acestei zile elevi de la Colegiul Goga au putut obtine informatii cu privire la riscurile la care se expun atunci cand decid sa consume droguri, la modalitatile prin care se pot feri de astfel de tentatii dar si cu privire la ce pot face atunci cand in cercul apropiat au pe cineva care are nevoie de ajutor.
Elevii au fost extrem de receptivi la mesaje.
Scolarii au putut participa si la vizionarea unui film care contine marturiile celor care au trecut prin iadul drogurilor dar au reusit sa iasa victoriosi. Declaratiile tuturor celor intervievati au parca acelasi fir. Au inceput sa ia droguri pentru distractie, li se parea ca sunt cei mai tari insa pe nesimtite au devenit dependenti. Si-au pierdut banii, anii, prietenii, familia si au fost la un pas sa isi piarda si viata. Ajunsi, majoritatea dintre ei, inerti pe un pat de spital, au constientizat cat de rau le este si au inceput lupta impotriva dependentei.
La intrarea in colegiu dinspre Mitropoliei este amenajata si o expozitie care cuprinde marturii ale celor care au fost consumatori de droguri. Expozitia va cutreiera 10 unitati de invatamant din judet.
In tara noastra nu exista la momentu de fata o statistica exacta in ceea ce priveste numarul consumatorilor de droguri insa devine tot mai clar faptul ca Romania nu mai este de cativa ani buni doar o tara de tranzit pentru substantele interzise.
Conform ultimelor date oficiale, disponibile la nivel european, aproape 30 la suta dintre respondentii cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani au declarat ca au consumat cel putin odata droguri. 6 la suta dintre acestia consumasera in ultimul an. In tara noastra aproape 11 la suta dintre cei care au acceptat sa raspunda intrebarilor au recunoscut ca au consmat substante cu efect psihoactiv.