2000 de tineri vor participa la conferința „Fără dependențe”, organizată în cadrul Campaniei Antifumat 2024

0
18

Elevii și studenții din județul Sibiu sunt așteptați să participe la conferința „Fără dependențe”, organizată în cadrul celei de-a VII-a ediții a campaniei antifumat, derulată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. Scopul campaniei este de conștientizare a populației cu privire la consecințele negative pe care fumatul le are asupra sănătății.  Mesajul campaniei din acest an este „Fără dependențe!”. În acest sens, vor fi organizate atât conferințe, găzduite de Sala Transilvania din Sibiu, cât și sesiuni de efectuare a unor spirometrii gratuite. Conferința adresată tinerei generații va avea loc în data de 27 mai, între orele 11.00 – 13.00.

„Statisticile care evidențiază prevalența fumatului în rândul tinerilor sunt tot mai îngrijorătoare, iar  vârsta  de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. Tocmai de aceea am decis să organizăm o conferință de amploare, la care să participe cât mai mulți copii și tineri, în cadrul  căreia să transmitem atât mesaje de tip medical, preventie si constientizare cu privire la efectele pe care fumatul și drogurile le au asupra sănătății, cât și cu lideri de opinie inspiraționali, motivanti, care să îi canalizeze pe tineri spre aspectele pozitive ale vieții, pe dezvoltarea și valorificarea propriului potențial, pentru a evita dependențele, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

„Dependența de fumat se poate depăși. E adevărat că trebuie să existe o motivație, o motivație puternică. De cele mai multe ori reușim să ne găsim motivația în propria persoană, să ne gândim la sănătatea noastră, la plămânii noștri, la ceea ce mai avem noi de făcut. Am auzit de multe ori: vai, ce mult îmi place să fumez, cum să renunț?  Trebuie să ne placă și altceva mai mult pe lume. Deci nu cred că omul, care este o făptură rațională trebuie să se lase înrobit de orice fel de viciu, iar fumatul este și el un viciu și o dependență. Cunosc foarte mulți foști fumători care au reușit să se lase de fumat. O parte pentru că într-adevăr au vrut să trăiască sănătoși, au vrut să se bucure de existență, să poată să facă sport, mișcare în aer liber, să nu gâfâie, să nu tușească. Pentru alții, dependența de fumat a fost învinsă din dragostea pentru familie, pentru ceilalți, pentru copii, au reușit să facă asta gândindu-se că au copii, că vor să îi văd mari, că vor să îi crească”, spune dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Conferința va fi moderată de cunoscutul om de radio, Marius Vintilă, partener în lupta Spitalului de Pneumoftiziologie de prevenire și renunțare la tutun și în cadrul celei de-a V-a ediții a campaniei antifumat, derulată sub sloganul „Eu am reușit. Și tu POȚI!”, prin care mai multe celebrități au împărtășit publicului propria poveste de renunțare la fumat.

Mă bucur să fiu gazda unui eveniment organizat pentru a preveni și a educa tinerii în legătură cu experiența fumatului. Educarea și prevenirea fac parte dintr-un proces esențial, fiindcă fumatul devine foarte ușor – din încercare și noutate – dependență, iar după aceea este mult mai greu de intervenit. Este important de asemenea să le descriem tinerilor cum funcționează propaganda pro fumat susținută pe toate căile de industria tutunului, ca să o conștientizeze și astfel să îi poată face față. M-am întors de curînd dintr-un stat american, California, unde procentul de fumători este de 6,2% din populație, de patru ori mai mic decît în România. Și asta e o experiență care e important să fie împărtășită tinerilor”, declară Marius Vintilă .

Printre cei care le vor vorbi tinerilor despre capcana fumatului se numără și Diana Vasiliu, psiholog și psihoterapeut.

https://i0.wp.com/mesageruldesibiu.ro/wp-content/uploads/2022/05/diana-vasiliu.jpg?resize=698%2C466&ssl=1“Tinerii au o misiune foarte grea: aceea de a trece prin propria minte tot felul de propuneri pe care viața le oferă. La o vârstă a experimentărilor, în mod normal croită întocmai pentru ele, a spune NU unei propuneri (fumatul) despre care societatea încă nu s-a decis dacă este una acceptată sau ba, este deosebit de dificil. Cum poți avea tu o poziție, când lumea este atât de ambivalentă? Pe de o parte îți spune că fumatul e nociv, pe de altă parte închide ochii la o industrie potentă, căreia i se permit încă foarte multe libertăți. Este așadar deosebit de dificil să poți alege, când te uiți în jur. Aici însă e misiunea noastră, a adulților care, putem spera, am înțeles un pic mai mult despre resorturile lumii, sprijinindu-i să poată lua decizia cea mai bună pentru ei – de a nu intra într-o adicție care lucrează extrem de parșiv și atacă întregul: corpul și mintea, deopotrivă”, spune Diana Vasiliu.

https://infotimisoara.ro/wp-content/uploads/2023/07/4-Monica_Marc.jpgDoctor Monica Marc – medic pneumolog Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara va trage de asemenea un semnal de alarmă cu privire la implicațiile negative ale tutunului și drogurilor asupra sănătății.

Este important ca adolescenții sa fie informați despre efectele nocive ale drogurilor, inclusiv tutunului, înainte de a iniția consumul acestora , tocmai pentru că întotdeauna e mai ușor sa previi decât sa tratezi”, declară Dr. Monica Marc.

La conferință vor participa și lideri de opinie cu rol inspirational, printre aceștia numărându-se cunoscutul sportiv, campion la numerose sporturi, Avram Iancu, primul român care a câștigat titlul mondial „Performance of the Year 2021” în lume, la înotul în ape deschise titlu decernat de către World Open Water Swimming Association, cu sediul în California. Avram Iancu este singurul om din lume care a reușit să înoate un fluviu fără costum de protecție în 89 de zile,, fără nicio zi de pauză, înotând toată Dunărea de la izvoare la vărsare. Libertatea este o stare și o valoare fundamentală al cărei preț este incomensurabil. „Veți cunoaște Adevărul și Adevărul vă va face liberi!” O fațetă a Adevarului este că libertatea noastră este îngrădită de lanțurile pe care alții ni le atârnă la gât, dar și de lanțurile în care intrăm singuri. Țigările și drogurile de orice fel, chiar considerate ca fiind „ușoare”, sunt lațuri în care cădem ușor. Dependența odată instalată, este greu de înlăturat. Rupeți lanțurile robiei! Fiți liberi!”, spune Avram Iancu.

Managerul Sportiv al clubului de fotbal din Liga I, FC HERMANNSTADT, Radu Neguț și multipla campioană la atletism, Daniela Cîrlan se vor număra, de asemenea, printre vorbitorii care vor dori să îi motiveze pe elevii sibieni să nu cadă în capcana dependențelor reprezentate de țigări sau droguri.

„Cred că este important ca tinerii să își descopere în viață o pasiune, ceva care să îi împlinească – fie sport, pictură, muzică, teatru, grădinărit, gătit – orice simt că le aduce bucurie și împlinire. Și, cu siguranță, fiecare este talentat la ceva. Iar când descoperi ce te face fericit, nu ai altceva de făcut decât să construiești în continuare pe acea temelie. Așa se ajunge la performanță. Descoperind ce îți place și exersând continuu. Este important să îndrăznești să încerci, să începi de undeva. Și succesul cu siguranță la un moment dat va apărea. Cum spunea Aristotel – Noi suntem ceea ce facem în mod repetat; excelența, așadar, nu este un act singular, ci un obicei. Să optăm deci pentru obiceiuri bune, constructive și să fugim de orice dependență nocivă, cu toată ființa noastră! Eu cred că se poate! Să avem încredere în noi, să fim determinați, pasionați și cu siguranță drumul nostru ne va duce spre împlinire”, spune Radu Neguț, Manager Sportiv FC Hermannstadt.

„Din nefericire, vapatul și fumatul au devenit o realitate a zilelor noastre, statisticile indicând faptul că până la vârsta de 17 ani aproximativ 35% dintre elevii de școală au încercat să fumeze. Motivele sunt diverse, de la dorința de a fi acceptați în cercul de prieteni, până la dorința de a-și afirma independența sau de a părea mai maturi și sofisticati. Consider că este important așadar să ne implicăm cât mai mult, fiecare dintre noi, pentru a conștientiza tânăra generație despre riscurile pe care aceste comportamente negative le au pentru sănătate”, susține atleta Daniela Cîrlan.  

Conferința „Fără dependențe” este organizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sibiu (CJRAE) și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și Sălii Transilvania Sibiu.

Tot în data de 27 mai, începând cu ora 18.00, la Sala Transilvania va avea loc o conferință intitulată „Foamea de sens. Fără dependențe”, susținută de preotul Constantin Necula și de medicul Adina Alberts. Intrarea va fi gratuită, pe bază de invitații ce pot fi ridicate de la sediul Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu zilnic, între orele 8:00-20:00, în limita locurilor disponibile.

Tot în cadrul Campaniei Antifumat 2024, cetățenii vor putea să își măsoare capacitatea pulmonară prin efectuarea de spirometrii  gratuite în locații publice, în zilele de 29 mai (în Mall Shopping City) și 31 mai (în Promenada Mall), între orele 11.00 – 13.00.

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice,  iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun.

Conform datelor prezentate în Analiza de situație Prevenția consumului de tutun 2024 realizată de Institutul Național de Sănătate Publică, pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii.

În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind  responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.