VÂLCEA – POLIȚIȘTII CONTINUĂ ACTIVITĂȚILE PREVENTIVE ÎN ȘCOLI

0
95

             În cursul săptămânii trecute, aproximativ 150 de elevi, au fost implicați de polițiștii de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea în proiectul preventiv „Școala Siguranței Tedi”.

Programul ,,Şcoala Siguranţei Tedi” are ca scop informarea copiilor cu privire la potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii prin metode educative adecvate vârstei lor.

În acest context, miercuri, 11 ianuarie a.c., polițiștii au fost prezenți la Școala Gimnazială din Gura Văii și la Școala Gimnazială din Vlădești, iar în data de 13 ianuarie au fost prezenți la Școala Giimnazială Nr. 10 din Râmnicu Vâlcea, unde au susținut lecții deschise de prevenire pentru copii, activitatea fiind completată de jocuri și surprize destinate acestora.

Polițiștii, în interacțiunea cu elevii, au folosit o serie de materiale preventive, broșuri, pliante, filmulețe educativ – preventive și diverse jocuri complexe şi atractive, destinate elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice.

Proiectul Tedi nu vizează învățarea pe de rost a unor informații, ci asimilarea unor cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care copilul să apeleze în diverse situații.

În cadrul activităților, le-au fost prezentate elevilor, indicatoarele rutiere, precum și următoarele aspecte: cum să traverseze strada(traversarea pe la trecerea de pietoni semaforizate, traversarea în zonele fără semafor), copilul ca pasager( în auto personal sau într-un mijloc de transport în comun) și mersul pe bicicleta în siguranță.  

De asemeeenea, au fost purtate discuții și pe linia prevenirii unui comportament violent, atât în unitățile de învățământ, căt și în afara acestora.

Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:

– Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!

– Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!

– Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!

– Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața!

– Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația, în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!

– De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.

– Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna, pe lacul înghețat!

– Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!

Activităţile preventive derulate în cadrul Programului ,,Şcoala Siguranţei Tedi” vor fi continuate de poliţiştii de prevenire şi polițiștii rutieri din județul Vâlcea, pe parcursul întregului an şcolar 2022 – 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.