VÂLCEA – Cutremur resimţit şi în Vâlcea

0
162

În această dimineață, la ora 06.50, pe teritoriul țării noastre s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, seism resimțit și pe teritoriul județului Vâlcea.

Din fericire, în urma producerii cutremurului, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al județului Vâlcea nu au fost solicitați petru înlăturarea eventualelor efecte neplăcute. Cu toate acestea, reamintim cetățenilor că în astfel de situații, atât premergător producerii unor seisme, în timpul producerii acesora cât și ulterior, trebuie respectate o serie de reguli, astfel:

1.INAINTEA PRODUCERII CUTREMURILUI

– Priviţi în locuinţa dumneavoastră şi încercaţi să vă imaginaţi ce ar putea să se întâmple în fiecare cameră dacă s-ar produce un cutremur.

– Executaţi lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile care necesită acest lucru.

– Nu faceţi modificări la clădiri, pentru modificarea spațiilor, care afectează structura de rezistenţă;

– Nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare, etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă.

Pregătiţi-vă rucsacul pentru situaţii de urgenţă: rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care vă ajută să supravieţuiţi timp de 3-5 zile, dacă este nevoie să părăsiţi locuinţa.

2.IN TIMPUL PRODUCERII CUTREMURULUI

– Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi păstrați-vă calmul.

– Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.

– Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier

– Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit pentru protecția capului și a feței lângă un perete interior;

– Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

– Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotilele şi protejaţi-vă capul şi ceafa.

– Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.

– Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

– ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.

– DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

– DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL opriți autovehiculul într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile și rămâneţi în interiorul acestuia.

– După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul, dacă au căzut în jur cabluri electrice.

DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.

3.DUPĂ PRODUCEREA CUTREMURULUI

– Încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.

– Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.

– Dacă aţi fost surprins sub dărâmături, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.

– Folosiți telefonul doar pentru a semnala o urgenţă.

– Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.

– Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.

– Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra.

– Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.

– Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.