TUPEU MAXIM | Iohannis și Băsescu îi cer demisia lui Ponta, deși ei au ajuns președinți având dosare penale

0
551

Culmea tupeului în România. Klaus Iohannis și Traian Băsescu au sărit să-i ceară demisia lui Victor Ponta, din funcția de prim ministru, după ce DNA a anunțat vineri că i-a deschis dosar penal. Culmea este faptul că cei doi, Iohannis și Băsescu, au ajuns Președinți ai României, având dosare penale.

Doi președinți penaliști au tupeul să-i ceară lui Victor Ponta demisia din funcția de prim ministru al României, pe motiv că este anchetat de DNA.

Traian Băsescu a ajuns președinte în 2004 având ditamai dosarul penal, ”Flota”, cu o pagubă de 300 de milioane de dolari. După zece ani de suspendare a anchetei, pe motiv de imunitate prezidențială. Kovesi s-a grăbit să-i închidă dosarul penal lui Băsescu, pe motiv de lipsă de probe. Adevărat, Flota comercială a României a dispărut, fără urmă, sub semnăturile lui Băsescu.

Tot DNA a închis și dosarul spălării de bani dintre Băsescu și Cășuneanu. Valentin Şelaru, între timp ajuns prin pixul lui Băsescu, judecător la Înalta Curte, a dat o soluţie nelegală în 2004.

Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor a încheiat o anchetă care demontează ceea ce susţinea procurorul Valentin Şelaru, cel care a dat neînceperea umăririi penale în dosarul de spălare de bani deschis pe numele lui Basescu.

În 9 august 2000, Traian Băsescu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au cumpărat de la acelaşi proprietar câte un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor.

Terenul era situat chiar lângă Grădina Zoologică, una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei, preţul pieţei fiind la acea dată de aproximativ 200 euro/mp.

Traian Băsescu plăteşte un preţ ireal de mic: 1.483.244.000 de lei vechi. În aceeaşi zi, Căşuneanu plăteşte aceluiaşi proprietar, pentru aceeaşi suprafaţă, de patru ori mai mult.

Doi ani mai târziu, la 14 octombrie 2002, Băsescu vinde acest teren la preţul exorbitant de circa 12 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care boom-ul imobiliar nu se declanşase. Cumpărătorul este Gabriela Blaj din Oituz. Într-o declaraţie făcută în faţa camerelor de filmat, Băsescu a recunoscut ulterior că adevăratul cumpărător era Căşuneanu.

Banii din această tranzacţie sunt folosiţi de Traian Băsescu pentru a justifica cumpărarea vilei din Otopeni contra a 280.000 de dolari, vilă pe care a donat-o fiicei sale Ioana Băsescu.

În anul 2003, Băsescu şi soţia sa au devenit proprietari ai unui apartament de 370 de metri pătraţi şi ai unui garaj de 40 de metri pătraţi pe strada Ştefan Mihăileanu, într-o vilă interbelică din Bucureşti.

În acea perioadă, Traian Băsescu era primarul Capitalei, iar imobilul respectiv intra sub incidenţa legilor privind casele naţionalizate şi pe foştii lor proprietari. Practic, primarul Băsescu a locuit cu chirie în apartamentul din Mihăileanu, repartizat de stat ca locuinţă de serviciu.

În 2003, a făcut o cerere către Primăria pe care o conducea, pentru a dobândi dreptul de a cumpăra apartamentul, în baza legii 112/1995 privind drepturile chiriaşilor din casele naţionalizate. Desigur, cerera a fost aprobată întrucât el era Primarul General al Capitalei.

Cu alte cuvinte, Băsescu și-a dat singur casă de la stat deși legal nu avea acest drept, întrucât deținea un imobil în proprietate.

În 2005, Elena Udrea, fostă șefă a Cancelariei Prezidențiale, în calitate de avocat, a mers într-o zi la Parchetul General și rapid a închis dosarul lui Băsescu privind Casa din Mihăileanu.

Dosarul “Casa din Mihăileanu”a fost închis în 2005, la un an după ce Traian Băsescu a devenit preşedintele României. În 12 decembrie 2005, procurorul Lucian Doxan de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu, cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi abuz în serviciu.

Ca mai apoi, în timpul mandatului de președinte, Băsescu să se aleagă cu un nou dosar penal, cel pentru furtul telefonului jurnalistei Andreea Pană, în 2007, și cel de șantaj la adresa Gabrielei Fire din 2014.

Cu toate aceste dosare penale, Traian Băsescu, care în 2012 a fost demis de 7,4 milioane de români la referendum, are tupeul să ceară demisia lui Ponta.

„Bună ziua Viorel, Dacă vrei să nu faci mai mult rău decît ai făcut țării din 2012 și pînă acum, fă te rog un lucru simplu: PLEACĂ ACUM !  Fiecare minut pe care îl petreci în fruntea guvernului este un dezastru pentru credibilitatea României. Deci, încă o dată, PLEACĂ, PLEACĂ ACUM ! Iar dacă tu nu știi că țara este mai presus de interesele tale, vei învăța acest lucru, dar din păcate pe spinarea românilor. Ascultă te rog pe unul mai bătrîn ca tine, PLEACĂ ACUM!”, a scris Băsescu pe pagina lui de facebook.

Klaus Iohannis, cel care a candidat pentru funcția de Președinte al României, având dosar penal ce se afla pe rol la Înalta Curte, are tupeul să ceară demisia premierului Ponta.

”Astăzi DNA a comunciat public că primul ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea este o situație imposibilă în România. Pe de altă parte, pentru România cel mai rău lucru este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului ministru Victor Ponta. Toate aceste considerațiuni și demisia, i le-am comunicat personal premierului Ponta”, a spus Klaus Iohannis.

Între timp, pe modelul lui Băsescu, actualul Președinte al României, Klaus Iohannis a scăpat de dosarul penal de la Înalta Curte, fiind achitat pentru acuzația de incompatibilitate.

Dacă lui Băsescu, DNA îi închide dosarele penale pe bandă rulantă, lui Ponta îi deschide dosare pentru fapte comise în anii 2007-2008.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor.

Acuzații care nu stau în picioare și pe care premierul Ponta anunță că le poate demonta cu acte.

”Nu am fost niciodată asociat în cabinetul Şova – cele 17 fapte de fals sunt aici (17 fapte doar pentru presă, juriştii ştiu că dacă împuşti cu 17 gloanţe nu sunt 17 crime) – le voi preda marţi procurorului. Au fost emise şi plătite în baza unui contract legal înregistrat. Plăţile, de 2000 euro, s-au făcut doar prin bancă, toate au fost trecute în contabilitate şi am plătit toate taxele şi impozitele! Toţi avocaţii din România procedează aşa. Nu există acte false. Chiar şi procurorul spune că sunt prescrise din 2013! Acuzaţia de evaziune fiscală în care am fost acuzat că sunt complice: nu făceam eu contabilitatea la societatea lor! Am fost controlat de ANAF în 2011 şi concluzia a fost că e totul legal. În cinci ani, obligaţiile fiscale se prescriu, dar eu am plătit oricum toate taxele. Acuzaţia de spălare de bani: banii erau primiţi legal şi i-am folosit doar prin banca şi cu documente fiscale. Am cumpărat două apartamente de două camere în 2006, în valoare totală de 900 mii lei (De la firma lui Şova am primit în 2007 – 50 mii şi, în 2008, 130 mii lei)! Voi prezenţa toate aceste elemente în faţa procurorului şi în cadrul contestaţiei la procurorul superior şi la judecător. Sunt convins că, dacă eram întrebat înainte, era imposibil de început urmărirea penală!”, a spus Victor Ponta, duminică, în cadrul unei conferințe de presă.

Dacă ai ajuns Președintele României având dosar penal, cum poți să ai tupeul și nesimțirea să ceri tu demisia unui alt politician care acum este anchetat de DNA, când tu la rândul tău nu ai avut bunul simț să demisionezi sau să nu candidezi în acele circumstanțe?!

Însă nesimțirea și tupeul sunt la ordinea zilei în România, chiar și la Băsescu și Iohannis, care încep să semene din ce în ce mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.