Suferinţă atenuată prin terapie

1
170

De-a lungul istoriei, romanii au fost adesea greu incercati, insa de fiecare data au reusit sa iasa la liman. Au o tarie aparte, un spirit de…”lasa ca iese soarele si pe strada mea”. Si e bine ca e asa! Cu o astfel de atitudine trateaza oamenii si bolile atunci cand acestea ii lovesc. Chiar si pe cele grave, unele considerate incurabile asa cum este cancerul.

Cancerul a devenit aproape in toata lumea o molima care loveste tot mai des si face tot mai multe victime. In ciuda studiilor si tratamentelor inovatoare boala pare sa gaseasca mereu resurse pentru a se reinventa si pentru a ataca din nou.

Lupta cu o astfel de boala nu e usoara. Si nici ieftina! O stiu cel mai bine, cei care au fost nevoiti sa treaca prin asa ceva. La noi in tara sunt recunoscute doar doua institute oncologice desi sectii specifice au mai toate spitalele judetene.

Pusi in fata faptului implinit, cu fisa de diagnostic pe care scrie clar neoplasm in brate, pacientii bolnavi de cancer au de cele mai multe ori doar cateva zile sa digere situatia si sa se pregateasca de lupta. Tratamentele sunt lungi, anevoioase, chinuitoare. Insa cu toate acestea oamenii au o putere aparte si, reusesc de cele mai multe ori sa iasa invingatori. Sansele de reusita cresc mult atunci cand bolnavii nu sunt singuri. Cand le este cineva alaturi. Iar pentru asta in toata tara au fost infiintate o gramada de asociatii care ii ajuta. Le ofera bani, suport moral, psihologic. Toate sunt importante. La Sibiu spre exemplu, asociatia ”Sus Inima” ajuta bolnavii de cancer, femei in special, cu terapii prin arta. Nu sunt terapii medicamentoase asa cum sunt cele din spitale insa sunt terapii care hranesc si intaresc mintea si sufletul.

Saptamana aceasta, intr-o locatie din Piata Mica, a fost vernisata prima expozitie compusa din lucrari realizate de catre pacientele bolnave de cancer. Expozitia este cu vanzare insa lucrarile sunt…nepretuite. Fiecare om poate face donatii sau poate achizitiona o lucrare cu…cat il lasa inima sa dea in folosul celor care au cu adevarat nevoie.

Printre cei care au luptat cu boala ori inca lupta cu boala se numara si Iulia. Pentru ea terapia prin arta este fix gura de oxigen de care are nevoie pentru a castiga o lupta acerba.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.