Ştiri Sibiu – ACTIVITĂȚI DE PREGĂTIRE A SPECIALIȘTILOR CU COMPETENȚE ÎN DOMENIUL COMBATERII CRIMINALITĂȚII ECONOMICE, ORGANIZATE LA NIVEL REGIONAL, ÎN CADRUL UNUI PROIECT EUROPEAN

0
149

Polițiștii sibieni de investigare a criminalității economice participă în această perioadă la acțiunile derulate în cadrul proiectului european ‚,Schimb de cunoștințe și bune practici între actorii relevanți de la nivel național și internațional implicați în lupta împotriva infracțiunilor financiare ce afectează bugetul UE”, inițiat dePoliția Română, prin Institutul Național de Criminalistică.

Proiectul își propune să contribuie la întărirea capacității structurilor Poliției Române de investigare și administrare a probatoriului judiciar, prin creșterea nivelului de pregătire a specialiștilor, în scopul combaterii infracțiunilor de fraudă şi a altor activități ilicite ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene.

Conform graficului de implementare al proiectului, în perioada 2 mai – 1 iulie 2022 sunt desfășurate,la nivel regional, 9 sesiuni de instruirepentru specialiștii cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii fraudei și a altor infracțiuni conexe, respectiv specialiști criminaliști, ofițeri de investigare a criminalității economice, precum și alți profesioniști implicați în procesul judiciar (procurori, judecători etc.).

Până în prezent, cele cinci sesiuni de instruire organizate în București, Ploiești, Timișoara, Brașov și Cluj- Napoca, au reunit 100 de practicieni din 21 de județe ale României, implicați în investigarea infracțiunilorde natură economico-financiară și examinarea mijloacelor de probă în legătură cu acestea.

Pe duratacelor 5 zile de instruire, experți ai Institutului Național de Criminalistică și specialiștidin cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice au prezentat și dezbătut aspecte de interes privind tendințele actuale ale criminalității economico-financiare, precum și metode, tehnici și instrumente moderne de luptă împotriva fenomenului infracțional ce afectează interesele financiare ale UE.

Totodată, activitățile de pregătire au vizat creșterea conștientizării în rândul actorilor implicați în lupta împotriva criminalității economice cu privire la riscurile cauzate de fenomenul infracțional, printr-o mai bună înțelegere a cadrului legal aplicabil domeniului de referință și punerea în aplicare a prevederilor acestuia într-un mod uniform și coerent

Activități similare vor fi desfășurate în perioada următoare în Craiova, Iași, Suceava și Constanța.

Proiectul se va încheia prin organizarea și desfășurarea unei conferințe internaționale în București, în luna septembrie 2022, ce va promova schimbul de experiență și bune practici între autorități relevante de aplicare a legii la nivel UE și non-UE în domeniulcombaterii neregulilor frauduloase care afectează bugetul integrat al Uniunii Europene.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prinProgramul Hercule III 2020 – Componenta Conferințe, ateliere de lucru și seminarii, derulându-se în perioada ianuarie 2021  – septembrie 2022 și are un buget de 136.157,50 de euro, din care 108.926 de euro reprezintă finanţarea Uniunii Europene.

Acest proiect este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Hercule III. Conținutul acestei publicații reflectă punctul de vedere al autorului și este în exclusiva responsabilitate a acestuia. Comisia Europeană nu își asumă nicio răspundere cu privire la daunele suferite privind utilizarea datelor conținute de aceasta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.