Au pus în pericol circulația pe drumurile publice
La data de 30 iulie a.c., în jurul orei 07:30, pe str. Mihai Eminescu din Mediaș, polițiștii Biroului Rutier Mediaș au oprit pentru control un autoturism condus de către un localnic, în vârstă de 35 de ani.
Testarea conducătorului auto cu aparatul etilometru a avut drept rezultat o valoare de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge, iar polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la recoltarea de probe biologice de sânge.
La data de 31 iulie, în jurul orei 18:25, în localitatea Țeline situată pe DC 27, polițiștii Secției nr. 3 Poliție Rurală Agnita au oprit în trafic un autoturism, iar în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta era condus localnic în vârstă de 28 de ani.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu deține permis de conducere iar autoturismul este neînmatriculat.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără a deține permis de conducere și conducerea pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat.
La data de 1 august, în jurul orei 00:05, pe bulevardul Mihai Viteazu din municipiul Sibiu, polițiștii Secției nr. 1 Poliție Urbană Sibiu au observat în trafic un autoturism al cărui șofer, în momentul în care a observat echipajul de poliție, a virat brusc și a intrat într-o parcare.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că mașina era condusă de un tânăr în vârstă de 23 de ani, domiciliat în Ocna Sibiului, fără a deține permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără a deține permis de conducere.
***
Pietonii reprezintă categoria cea mai numeroasă de participanţi la trafic, dar şi cea mai supusă riscului de accident. Ignorarea regulilor de circulaţie de către conducătorii auto, dar şi de către pietoni se soldează de cele mai multe ori cu accidente grave.
În ultimele zile, în municipiul Sibiu, s-au produs mai multe accidente rutiere în zona trecerilor pentru pietoni. În vederea prevenirii accidentelor rutiere atât pe fondul neacordării de prioritate pietonilor cât și pe fondul indisciplinei în trafic a acestora, polițiștii rutieri le reamintesc ambelor categorii de participanți la trafic principalele obligații pe care le au:
În scopul prevenirii accidentelor rutiere, în calitate de conducători auto, polițiștii recomandă:
- reduceți viteza și conduceți cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni;
- acordați întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii;
- adaptați viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranță la trecerile pentru pietoni;
- păstrați distanța de siguranță în mers față de autovehiculele care rulează în fața dumneavoastră;
- evitați crearea ambuteiajelor și obturarea vizibilității prin oprirea voluntară în zona trecerilor pentru pietoni.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă pietonilor:
- Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea! Nu traversați strada prin locuri nepermise!
- Traversați numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colț de stradă și la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră. Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
- La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
- Oferiți-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
- Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestați prudență maximă!
- În condiții de vizibilitate redusă și pe timpul nopții, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observați cu ușurință.
- Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
- Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
- Acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în funcțiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni.
O atitudine preventivă în trafic vă poate feri de evenimente rutiere negative!