Ştiri Sibiu – Acţiuni ale IJP Vâlcea

0
475

ACȚIUNI DEFĂȘURATE PENTRU REDUCEREA ACCIDENTELOR RUTIERE

            În perioada acestui weekend, polițștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier, Biroului Rutier Râmnicu Vâlcea, Formațiunilor Rutiere Brezoi, Dragășani, Horezu, Băile Govora, Bălcești, Berbești și Băbeni au organizat și desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere pe DN 7, DN 64, DN 67, precum și pe DJ/DC din județul Vâlcea.

Au fost verificate 168 de auto, au fost legitimate 181 de persoane și au fost aplicate 119 sancțiuni contravenționale conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, pentru depășirea limitei legale de viteză, depășiri neregulamentare, neacordare prioritate vehicule, abateri ale bicicliștilor și nu numai.

De asemenea, au fost reținute 21 de permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice (14 viteză, 4 depașire, 3 neacordare prioritate vehicule) și a fost retras un certificat de înmatriculare.

Tot în cadrul acestor activități au fost întocmite 4 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Exemple:

La data de 16 aprilie a.c., polițiștii din Brezoi au depistat un bărbat care ar fi condus un autoturism pe DN 7 – Brezoi, sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana în cauză fiind condusă la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

A fost întocmit un dosar penal pentru săvâârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

În aceaași zi, polițiștii din Horezu au depistat un bărbat în timp ce ar fi condus un autovehicul pe DN 67- Tomșani, având dreptul de a conduce pe drumurile publice suspendat.

Acestuia i-a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere.

Recomandări rutiere:

Circulaţi, atât în interiorul localităţii, cât şi în afara acesteia, cu o viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere, care vă permite oprirea în siguranţă a autovehiculului.  

Păstraţi-vă calmul, în condiţiile unui trafic aglomerat, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.   

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă vă simţiţi obosit!   Adoptaţi o manieră preventivă de condus şi respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic.

Pietonii sunt sfătuiţi să îşi ia toate măsurile de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în timpul deplasărilor pe drumurile publice.  

Totodată, le recomandăm să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de conducătorii auto.

ACTIVITĂȚI INFORMATIV-PREVENTIVE PE LINIA VIOLENȚEI DOMESTICE

           În perioada 28.03-15.04.2022, polițiștii Biorului Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au fost defășurate în județul Vâlcea, mai multe activități de informare a cetățenilor pentru prevenirea violenței domestice.

Aceste activități de informare au fost derulate în orașul Râmnicu Vâlcea, orașul Călimănești, în comunele Păușești Măglași, Dărăști și Berislăvești din județul Vâlcea, având drept scop diminuarea riscului victimal în rândul persoanelor potențiale victime ale infracțiunilor de violență comise în mediul familial.

Prin activitatea organizată s-a dorit conștientizarea cetățenilor cu privire la efectele dramatice ale violenței în familie, în special atunci când victime sunt copiii. Polițiștii au discutat cu adulți și minori pe tema violenței domestice, le-au înmânat pliante și le-au transmis recomandări preventive.

Au fost purtate discuții cu peste 600 de cetățeni în spațiul public, în lăcașurile de cult, în parcuri și în societăți comerciale pe linia prevenirii violenței, cu accent pe violența domestică.

Recomandări pentru prevenirea și gestionarea violenței intrafamiliale

Ce face o victimă a violenţei intrafamiliale dacă agresiunea a fost fizică:

– Sună la 112 şi cere sprijin dacă viaţa şi sănătatea îți sunt puse în pericol!

– Solicită consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator!

– În cazul unei agresiuni sexuale, nu îți schimba hainele şi nu te spăla, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legişti!

– Dacă este chemată poliţia la domiciliu pentru constatarea unei agresiuni şi obiectele sunt răvăşite, sunt pete de sânge, nu face ordine deoarece poliţiştii trebuie să observe locul faptei aşa cum este!

Ce trebuie să faci după un episod cu violență intrafamilială?

– În cazul conflictelor familiale, poliția poate acționa în urma depunerii unei sesizări scrise de victimă sau de un martor la sediul unității de poliție sau în urma unui apel la SNUAU 112, a unei sesizări verbale făcute direct către polițiști!

– Polițiștii pot emite un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, atunci când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie puse în pericol.

– Totodată, instanța de judecată poate dispune la solicitarea unei persoane a cărei viață, integritate fizică sau libertate sunt puse în pericol, un ordin de protecție împotriva agresorului, a cărui durată nu poate depăși 6 luni.

Important pentru agresori!

Prin lege, violența intrafamilială se pedepsește conform art. 199 din Noul Cod Penal. Infracțiunile de omor, omor calificat, loviri sau alte violențe, vătămare corporală și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte săvârșite asupra unui membru de familie, sunt pedepsite mai aspru, limita maximă a acestor pedepse majorându-se cu o pătrime!

Nu fi agresiv fizic sau prin limbaj! Poți transforma căminul familial într-unul al terorii!

Abuzurile creează traume în rândul membrilor familiei! Violențele în familie pot reprezenta pentru minorii aflați în întreținere debutul unor comportamente infracționale!

Nu încercați să rezolvați un conflict prin violență și analizați riscurile la care vă expuneți!

Printr-un ordin de protecție provizoriu emis de poliție/ordin de protecție emis de instanța de judecată, poți fi evacuat din locuința comună!

Obligațiile și interdicțiile dispuse prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen!

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse (obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima; obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute, etc) prin ordinele de protecție provizorii/ordinele de protecție, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani!

Instanța de judecată poate dispune prin ordinul de protecție obligativitatea de a urma consiliere psihologică, psihoterapie și poate recomanda internarea voluntară sau nevoluntară, după caz!

Reține faptul că violența domestică îmbracă și alte forme: violență psihologică, violență sexuală, violență economică, violență socială sau violență spirituală!

Prin urmare, nu amenința, nu încerca să controlezi viața partenerului/partenerei, ține cont de dorințele, nevoile sale și nu-i invada intimitatea!

În nicio formă și în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția și onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.