Sibiu: Scandal la Liceul Terezianum

0
104

Inspectoratul Scolar va demara o ancheta in Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara ”Terezianum” din Sibiu. Masura vine dupa ce Ionut Ghise, unul dintre consilierii locali ai municipioului a anuntat pe pagina proprie de socializare ca in cadrul liceului conducerea ar fi solicitat sponsorizari si donatii din partea cadrelor didactive pentru a acoperi costurile cu analizele elevilor care urmeaza sa faca practica in minifabrica scolii.

” La Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” din Sibiu se solicită sponsorizări și donații din partea cadrelor didactice.Sumele solicitate sunt aproximativ 100 lei / cadru didactic și merg spre acoperirea costurilor cu analizele elevilor care urmează să efectueze stagii de practică în cadrul școlii.”, a scris pe facebook consilierul local.

Pentrtu ca nu i  s-a parut normal ca dascalii sa scoata bani din buzunar pentru analizele elevilor, consilierul local a intrebat si la primarie daca s-ar putea face subventii pentru a acoperi sumele necesare.

” M-am interesat despre această situație la Serviciul Școli, întrebând dacă există posibilitatea acoperirii acestor tipuri de analize din costul standard per elev și dacă n-am putea totuși să ajutăm prin bugetul local efectuarea acestor analize.

Înțeleg de la ei că avizele pentru efectuarea practicii în alte unități de învățământ se eliberează de către medicii școlari pentru elevii care intră în colectivități. Aceste analize fac parte din analizele pachetului de bază, prescris de medicul de familie și sunt decontate gratuit de către Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii de medicină școlară vor avea posibilitatea în baza Ordinului nr.1857/2023, de a încheia până la finalul lunii octombrie 2023, convenții de servicii cu CAS Sibiu, urmând să poată prescrie aceste analize pe formulare care vor fi decontate din bugetul de stat.

Pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la medicul de familie pentru trimitere, medicii din școli eliberează biletul de trimitere pentru laborator, apoi după ce elevii se întorc cu rezultatul, vor putea elibera adeverința pentru practică.

Astfel NU se justifică decontarea acestor cheltuieli din bugetul local și NICI de la cadrele didactice nu e normal a se cere bani pentru aceste analize. ”,  a mai scris consilierul Ionut Ghise.

Reprezentantii Inspectoratului scolar spun ca donatiile se pot strange numai cu ajutorul asociatiilor parintilor. Si ca pentru acestea este nevoie de personalitate juridica.

Ancheta Inspectorului General al ISJ se va face cel mai probabil in cursul acestei saptamani. Asta desi situatia pare oarecum rezolvata iar profesorii au mentionat faptul ca nu au fost obligati sa dea bani. Au donat doar cei care au dorit si fiecare a putut alege suma pe care a dorit sa o ofere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.