SIBIU – ORDINE DE PROTECȚIE PROVIZORII EMISE DE CĂTRE POLIȚIȘTI

0
499

În ultimele 24 de ore, polițiștii sibieni au fost solicitați să intervină pentru aplanarea a 10 stări conflictuale manifestate între membrii de familie, în întreg județul.

În două situații s-a impus emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Ieri, în jurul orei 19,00, un bărbat în vârstă de 45 de ani a sesizat Poliția Municipiului Sibiu cu privire la faptul că partenera sa, o femeie în vârstă de 42 de ani, l-ar fi agresat fizic, în timp ce se aflau în locuința din municipiul Sibiu. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că, în aceeași seară, pe fondul unui conflict spontan, concubina l-ar fi lovit pe bărbat cu o sticlă în zona capului. Analizând factorii de risc la adresa siguranței bărbatului în cauză, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva femeii și au deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de violență domestică.

La aceeași dată, în jurul orei 22,45, polițiștii Secției de Poliție Rurală Agnita au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat în vârstă de 46 de ani, din comuna Mihăileni, după ce, în urma sesizării primite din partea soției, s-a constatat că bărbatul ar fi agresat-o fizic pe femeie, comportamentul său generând un risc iminent pentru siguranța victimei. Și în acest caz este în derulare o anchetă penală care vizează săvârșirea aceleiași infracțiuni, violență domestică.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea unităților de parchet competente.

E BINE DE ȘTIUT:

Violenţa domestică reprezintă un tipar de comportamente folosit pentru a obţine sau a menţine puterea şi controlul asupra unui partener intim. Se poate manifesta prin acțiuni fizice, sexuale, emoționale, economice sau psihologice sau amenințări de acțiuni care influențează o altă persoană. Acestea includ orice comportamente care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, rănesc, umilesc pe cineva.    

Violența domestică afectează persoanele din toate mediile socio-economice și din toate nivelurile de educație, indiferent de rasă, etnie, vârstă, orientare sexuală, religie sau sex.

Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, trebuie să știi că:

Nu ești tu de vină pentru că ai fost bătut/ă sau maltratat/ă

– Nu ești tu de vină pentru comportamentul abuziv al partenerului/partenerei tău/tale;

 Meriți să fii tratat/ă cu respect;

Meriți să trăiești în siguranță și să ai o viață fericită;

Nu ești singur/ă! Există oameni care doresc să te ajute.

Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, poți să:   

• Îţi faci un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care poţi discuta despre abuz, care îţi pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le poţi da spre păstrare documentele tale importante, bani, numerele de telefon la care poţi apela la nevoie, lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci;

• Să te prezinţi la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal;

• Să te prezinţi imediat la Poliţie pentru a depune plângere;

• Să te adresezi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor;

• Să nu îţi retragi plângerea;

• Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.

Mai multe informații despre violența domestică găsiți aici:

https://sb.politiaromana.ro/ro/prevenirea-criminalitatii/programe-prioritare/violenta-domestica
https://sieureusesc.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.