Sibiu – Încă trei clădiri publice urmează să fie renovate energetic

0
91

Consiliul Local Sibiu a aprobat în ședința ordinară din data de 29 mai indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de renovare energetică a încă 3 clădiri publice: școala nr. 13 de pe str. Lungă șidouă clădiri administrative ale Serviciului de Administrare a Cimitirului Municipal.

“Eficiența energetică a clădirilor publice a devenit o prioritate, fie că vorbim despre clădiri existente, care necesită reabilitare, fie despre clădiri noi, pe care le construim acum. Aceasta este importantăîn primul rând pentru protejarea mediului, dar și pentru reducerea consumului de utilități și scăderea cheltuielilor. Lucrările la proiectele aprobate astăzi nu sunt unele de simplă anvelopare, ci presupun instalarea de mijloace alternative de producere a energiei electrice și termice, care nu afectează mediul înconjurător. În total, am solicitat finanțare nerambursabilă prin PNRRpentru 15 clădiri ale unităților de învățământ sau sedii ale serviciilor publice.” (Astrid Fodor, primarulmunicipiului Sibiu)

Iată ce lucrări sunt prevăzute pentru fiecare dintre clădiri:

Clădirile administrative ale Serviciului Cimitirul Municipal:

 • Reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, prin modernizarea instalațiilor, înlocuirea armăturilor cu robineți termostat și prin instalarea unor pompe de căldură aer-apă pentru încălzire și furnizare a apei calde. De asemenea, se vor instala panouri solare termice sau hibride pentru producerea de apă caldă.
 • Modernizarea iluminatului din clădiri prin înlocuirea rețelei de alimentare și a vechilor corpuri de iluminat cu unele cu LED, inclusiv corpuri de iluminat cu senzori de mișcare/prezență pentru reducerea consumului de energie. Pentru producția de energie electrică se vor instala panouri fotovoltaice.
 • Izolarea termică a clădirilor și a planșeelor peste ultimul nivel.

Școala nr. 13 de pe str. Lungă:

 • Înlocuirea tâmplăriei exterioare
 • Înlocuirea învelitorii acoperișului și reabilitarea sistemului de colectare a apei pluviale
 • Pentruaportul de aerproaspătînspaţiileinterioare se vormonta 11 recuperatoare de căldură cu aport de aerproaspăt 100% șifuncție de free cooling.
 • Instalarea a 3 pompe de căldură aer-apă, iar caloriferele vechi vor fi înlocuite cu 55 de ventiloconvectoare
 • Instalarea de panouri fotovoltaice care să producă energie electrică verde
 • Modernizarea sistemului de iluminat public
 • Crearea și punerea în funcțiune a unui sistem de management a utilităților în clădire (Building Management Sistem)
 • Termoizolarea fațadelor cu vată minerală bazaltică, a subsolului și planșeului  

Clădireava fi consolidată și adaptată la cerinţele de securitate la incendiu.

Valoarea investițiilor pentru realizarea celor două proiecte depășește 11,8 milioane de lei. Următorul pas pentru implementarea lor este realizarea proiectului tehnic și contractarea execuției lucrărilor, prin procedură de achiziție publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.