Sibiu – Arta naşte artă! 50de lucrări ale tinerilor din centre de plasament expuse la Sibiu

0
116

Adevărate lucrări de artă realizate de copiii din centrele de plasament din Sibiu şi Mediaş vor fi expuse la Sibiu, într-o expoziţie din cadrul proiectului de promovare a artei contemporane „RoWay-NorMania”. Expoziţia va putea fi vizitată la sediul FDGR în perioada 3 – 10 iulie 2023, în intervalul orar 9-15.

Proiectul RoWay-NorMania răspunde la nevoia de iniţiative care să dea posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi să participe la viaţa culturală. Astfel în luna martie au fost organizatedouă concerte educative în cadrul cărora tinerii din centrele de plasament „Diakoniewerk Sibiu” şi Centrul de Abilitare şi Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilităţi „Sf. Nectarie”din Mediaş au realizat picturi inspiraţi de muzica pe care o auzeau în timpul concertelor. Scopul acestei manifestări nu a fost acela de a folosi arta ca formă de terapie ci de a scoate în evidenţă abilităţile creative ale persoanelor cu dizabilităţi.

”Am avut în cadrul proiectului şi concerte educative în Sibiu şi Mediaş pentru persoanele cu dizabilităţi care la rândul lor au fost creatori. No le-am pus la dispoziţie pânze şi culori, le-am povestit despre muzică şi ceea ce am cântat. Ei au putut să îşi exprime emoţiile, gânduirle lor, şi să le transpună pe aceste pânze. A fostun experiment. Dar iatăcă a fostunulreuşit!” a declaratMakcim Fernandez Samodaiev, preşedinteleAsociaţieiFlorescu, Fernandez&Friends, organizatorulproiectului.

Lucrările rezultate vor fi expuse în foaierul sediului FDGR din Sibiu între 3 şi 10 iulie 2023, în cadrul unei expoziţii cu vânzare, toate fondurile strânse mergând în totalitate la artişti.

Proiectul RoWay – NorMania, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Asociaţia Florescu-Fernandez&Friends în parteneriat cu “Eikeset med 4 Strenger” (Norvegia), în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 octombrie 2023. Acesta are o valoare totală de 940.413,90 lei (190.055,55 euro), valoare finanțării nerambursabile fiind de 878.203,90 (177.483,05 euro).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, celetrei state au contribuit cu €3,3miliardeîntre 1994 și 2014 și €1,55 miliardepentruperioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA esteimplementat de MinisterulCulturiiprinUnitatea de Management a Proiectuluiși are caobiectiv general consolidareadezvoltăriieconomiceșisocialeprincooperareculturală, antreprenoriat cultural șimanagementulpatrimoniului cultural. BugetulProgramuluieste de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.