Sarbatoarea Sfantului Andrei

0
616

Crestinii il sarbatoresc in 30 noiembrie pe Sfantul Andrei. Sarbatoarea are dubla insemnatate la Sibiu. In aceeasi zi este sarbatorit si Sfantul Andrei Saguna.

image

30 noiembrie e zi de mare insemnatate pentru toti crestinii. Atunci sunt sarbatoriti Sfantul Apostol Andrei, intaiul chemat, dar si Sfantul Andrei Saguna. Despre sfantul Andrei se spune ca este cel care a adus crestinismul pe meleagurile Romaniei de astazi. A petrecut 20 de ani pe meleagurile Dobrogei, traind intr-o pestera din apropierea satului Ion Corvin. Pentru sibieni aceeasi zi are si o a doua insemnatate. De 3 ani de zile in calendarul crestin apare ca sfant si Andrei Saguna, cel care a fost Mitropolitul Ardealului.
Sarbatoarea are insa si insemnatate traditionala. Se spune ca in noaptea de Sfantul Andrei se deschid portile iadului, iar hotarul dintre cele vazute si cele nevazute dispare. In credinta arhaica, gospodinele ungeau cu usturoi usile si ferestrele caselor, grajdurilor sau cotetelor pentru a preveni apropierea spirtitelor rele. Tot in noaptea de Sfantul Andrei la sate, oamenii aduc in casa crengute de visin, le pun in apa si daca infloresc pana la Craciun inseamna ca anul care vine va fi unul bogat din punct de vedere agricol. De asemenea, daca in ziua sarbatorii este cald, se spune ca ne asteapta o iarna usoara. Daca insa cerul va fi intunecat, ne asteapta un sezon rece cu ninsori abundente. Revenind la cele crestine, Ziua Sfantului Andrei marcheaza debutul sarbatorilor de iarna care se vor incheia in 7 ianuarie odata cu Sfantul Ion.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.