Salvăm copacii de la tăiere, scriem pe hârtie reciclată

0
362

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean  a desfășurat în luna decembrie a anului trecut dar și în ianuarie, februarie 2022 o campanie de informare și conștientizare în școlile din județul Sibiu, cu precădere în zonele de rural unde  gradul de colectare selectivă este mai mic.

Așadar,  am participat la câteva ore despre importanța celor 3R-Redu.Reutilizează,Reciclează și despre colectare separată, ore în care  am discutat cu elevii de gimnaziu și am încercat să-i ascultăm, să le explicăm ce trebuie să facem pentru a economisi resursele planetei și pentru a lăsa generațiilor viitoare o moștenire prețioasă.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco a oferit copiilor un set de caieteromână/matematică confecționate din hârtie reciclată de foarte bună calitate, care conțin informații despre colectarea selectivă, ce punem în fiecare pubelă, cum trebuie să sortăm deșeurile pentru a colecta corect, modalitatea de a le presa astfel încât să încapă în  pubelele din platformele de colectare, ce nu trebuie să punem în pubelele de deșeuri reciclabile, cum putem colecta deșeul biodegradabil pentru a face compost.

Reciclarea este procedeul prin care materialele conținute în deșeuri sunt prelucrate si folosite pentru fabricarea de produse noi. Astfel, se folosește mai puțină energie și mai puține resurse decât pentru crearea produselor din materiale noi.

Pentru a învăța să recicleze, copiii au nevoie de modele în jurul lor, modele care să le arate de ce este important să protejeze natura. Oferindu-le un exemplu de urmat, adulții pot influența într-o mare măsură comportamentul copiilor atunci când vine vorba de grija față de mediu. De la curățarea locului în care stau și punerea lucrurilor la locul lor, până la colectare selectivă și reciclare este doar un pas.

Reciclarea creativă este un proces prin care deșeurile, obiectele inutile sau cele nedorite sunt transformate prin metode creative în ceva nou, interesant și folositor, ne arată platforma Harta Reciclării.

Astfel, prin reutilizarea hârtiei, a tuburilor de hârtie sau a pet-urilor copiii pot crea animăluțe, decorațiuni de perete sau de atârnat și își pot testa astfel imaginația într-un mod creativ.

Părinții joacă un rol important în educația de mediu a copiilor lor. Pubelele de acasă ar trebui să fie accesibile și etichetate corespunzător. De asemenea, crearea unor desene care să explice ce tip de deșeu ajunge în fiecare pubelă și amplasarea lor lângă spațiul de depozitare al deșeurilor ușurează modul în care aceștia învață despre reciclare.

Important este ca părinții, împreună cu profesorii să le explice copiilor de ce este necesar să recicleze.

Este foarte important ca reciclarea să fie explicată pe înțelesul lor. Prin jocuri sau prin diferite activități, aceștia pot înțelege mult mai ușor principiile și se pot distra în timp ce fac un bine naturii și mediului înconjurător.

Activitatea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco va continua cu realizarea unor caiete din hârtie reciclată  pentru elevii claselor 0- IV, astfel încât să ne continuăm menirea de a fi aproape de toți elevi.

Prin acțiunile noastre ne dorim să le arătăm copiilor cum pot ei prin gesturi mici și prin preocupări zilnice  să-și formeze obiceiuri sănătoase pentru a avea o viață sustenabilă și pentru a păstra mediul curat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.