Rusia a primit o lovitură dură de la Haga. Trebuie să plătească despăgubiri de 50 de miliarde de dolari

0
477

Lovitură dură primită de Rusia la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga. Instanța obligă Federația Rusă să plătească fabuloasa sumă de 50 de miliarde de dolari, sub formă de despăgubiri pentru acţionarii companiei petroliere Yukos.

Decizia Curții de la Haga este una istorică prin prisma sumei oferită ca despăgubire, poate băga Federația Rusă în recesiune. Hotărârea Curţii de Arbitraj de la Haga, vine după un proces de mai bine de 9 ani.

Curtea de la Haga a stabilit că acţiunile statului rus împotriva Yukos au fost „motivate politic” şi abuzive. Decizia le acordă acţionarilor mai puţin de jumătate din cele 114 miliarde cerute drept despăgubire.

La începutul anilor 2000, când Vladimir Putin se instala la conducerea ţării, compania petrolieră Yukos era una dintre cele mai mari şi de succes companii ruseşti. Producea 20 la sută din petrolul rusesc, 2 la sută din producţia mondială de petrol.

Yukos, una dintre cele mari companii ruseşti la începutul primului mandat al lui Putin, a fost condusă de Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai mari adversari ai Kremlinului, graţiat în decembrie de preşedintele rus după zece ani de închisoare.

În 2004, anul dintre arestarea şi condamnarea lui, Hodorkovski, care a controlat Yukos prin intermediul grupului Mentep (cu sediul în Gribraltar, actualmente GML), avea o avere de 15 miliarde de dolari şi era al 15-lea cel mai bogat om din Rusia.

În 2003, guvernul rus a înştiinţat compania Yukos că are de plătit taxe în valoare de 27 de miliarde de dolari. În acelaşi an, Hodorkovski era arestat, împreună cu parteneri de-ai săi (foto mai jos – M. Hodorkovski şi P. Lebedev). Guvernul a îngheţat toate activele companiei, care nu a putut să plătească restanţele imputate. În 2004, Hodorkovski era condamnat pentru evaziune şi fraudă.

În 2006, o instanţă declara falimentul Yukos, care a fost dezmembrată şi vândută la preţuri derizorii unor companii petroliere de stat. Principalul beneficiar de pe urma distrugerii Yukos a fost oligarhul Igor Sechin, apropiat al lui Vladimir Putin, conducătorul companiei Rosneft.

În februarie 2005, trei dintre acţionarii majoritari ai Yukos iniţiau, la Haga, procedura de arbitraj împotriva Federaţiei Ruse.

Mihail Hodorkovski nu face, însă, parte dintre reclamanţi. După ce a fost arestat, oligarhul şi-a cedat acţiunile la Menatep, actualmente GML. I le-a dat lui Leonid Nezvelin, care acum, el este cel mai mare beneficiar al deciziei istorice de la Haga.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurări că „autorităţile care reprezintă Rusia în acest proces vor face uz de toate mijloacele aflate la dispoziţia lor pentru a se apăra”.

Decizia Curţii de Arbitraj este definitivă. Însă ea poate fi atacată în anulare, la Curtea de Apel.  Foştii acţionari ai Yukos au acţionat Rusia şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

 

www.exclusivnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.