”REABILITARE SIT UNESCO BIERTAN”

0
9

Primul contract destinat reabilitarii patrimoniului antropic din zona rurala a Regiunii Centru primeste finantare prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027.

Avand titlul ”REABILITARE SIT UNESCO BIERTAN” proiectul de importanta strategica regionala, cu o valoare totala de 28,48 milioane lei, va urmari – pe parcursul celor 44 de luni de implementare – punerea in valoare a sitului unic din comuna, pentru sporirea importantei culturii si dezvoltarea turismului sustenabil, intr-o maniera care sa incurajeze incluziunea sociala si inovatia.

Contractul de finantare a fost semnat de Primarul Comunei Biertan, domnul Mircea Mihai Dragomir, in calitate de beneficiar si de Directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, domnul Simion Cretu, reprezentand institutia finantatoare.

La initiativa doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii, la Biertan a fost organizat un eveniment de prezentare a proiectului, pentru care fondurile sunt alocate prin Prioritatea 7 – ”O Regiune cu Turism Sustenabil”, Interventia 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A, din cadrul PR Centru.

   ”Biertanul a devenit “Comuna comunelor Romaniei”, ca urmare a multor proiecte ample de investitii in patrimoniu, sanatate, invatamant, infrastructura. Noul proiect de reabilitare a zonei de Patrimoniu este doar unul din lungul sir de proiecte pe care primarul Mircea Dragomir le-a implementat in cei 12 ani de mandat si este, fara indoiala, omul potrivit la locul potrivit. Ca Ministru al Culturii, cred cu tarie ca Biertanul, ca sit UNESCO, are nevoie de lideri dedicati si vizionari care sa promoveze si sa protejeze valorile sale unice si sa isi asume responsabilitatea pentru dezvoltarea durabila a comunitatii. Il felicit pe primarul Mircea Dragomir, un om a carui sarguinta si viziune au facut ca localitatea sa fie parte din topul celor mai pitoresti localitati din Europa si sa devina un punct turistic al Romaniei de neratat. Comuna Biertan este un brand de tara si sunt convinsa ca locuitorii de aici sunt mandri de reprezentantii lor“, a precizat doamna Ministru Raluca Turcan.

Avand un buget total de 28.487.589,71 lei, proiectul derulat de Primaria Biertan in parteneriat cu Parohia Evanghelica CA din localitate, solicita un buget de 23.805.974,40 lei fonduri nerambursabile, respectiv aproape 5 milioane de euro, pentru realizarea activitatilor prevazute in cererea de finantare. Pana in aprilie 2027, timpul estimat de beneficiar ca fiind necesar pentru finalizarea activitatilor, se vor realiza investitiile ce vizeaza amenajarea centrului istoric al localitatii, prin crearea unor spatii culturale, expozitionale si de agrement, concentrate in jurul Bisericii Evanghelice Fortificate. Prin crearea unui mediu armonios, atragator si placut in jurul bisericii fortificate si a caselor traditionale din zona, Biertanul va deveni mai atractiv pentru locuitori si turisti, stimuland astfel activitatile economice si culturale la nivelul intregului judet.

   ”Este proiectul meu de suflet, pentru care am cautat finantare circa 10 ani. Pentru comune este foarte greu sa gasesti o finantare de 5.000.000 de euro, dar acum, prin Programul REGIUNEA CENTRU, coordonat de ADR Centru, proiectul nostru poate prinde viata. Lucram intens la acest proiect din anul 2021 si efortul a fost unul considerabil. Acum avem finantarea, avem proiectul tehnic si autorizatia de construire, iar de saptamana viitoare demaram licitatia pentru desemnarea constructorului. Estimez ca in luna septembrie sa incepem lucrul efectiv si in maxim doi ani sa-l finalizam. Multumesc doamnei ministru Raluca Turcan pentru sprijinul acordat pana acum, precum si doamnei presedinte a Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Campean, pentru rapiditatea rezolvarii problemelor intampinate si, nu in ultimul rand, tin sa multumesc echipei de proiect. Sunt convins ca acest proiect va oferi noi oportunitati pentru tinerii din comuna noastra, prin crearea de noi locuri de munca, si va aduce posibilitati de dezvoltare a afacerilor locale, ceea ce inseamna cresterea veniturilor in comuna”, a declarat domnul primar Mircea-Mihai Dragomir.

Proiectul de reabilitare a sitului UNESCO din Biertan are ca scop valorificarea patrimoniului cultural si turistic al acestui sat, in special a zonei Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate. Proiectul propune investitii care sa imbunatateasca experienta turistica, concentrandu-se pe amenajarea unor spatii culturale, expozitionale si de agrement. Sustenabilitatea investitiilor va implica atat vizitatorii, cat si comunitatea locala, intr-o serie de activitati: concursuri, spectacole multiculturale si expozitii interactive, prin care vor fi promovate istoria si cultura locala. De asemenea, se propune organizarea unui curs informal de ghizi turistici si a unor ateliere de arta si mestesuguri, pentru a conserva si promova traditiile locale.

     ”Suntem o regiune bogata in biserici fortificate, cetati medievale situate in orase istorice locuite de cetateni care tin la traditie. Multi turisti ne viziteaza pentru frumusetea si linistea acestor locuri, pentru peisaje, aer curat, gastronomie  si oameni. Deja cu vechime in patrimoniul UNESCO din 1999 cu biserica sa fortificata, Biertanul este o localitate saseasca de pe meleagurile sibiene, cu traditii autentice, care s-a dezvoltat mult din punct de vedere turistic. Prin implementarea acestui proiect, edilii doresc diversificarea spatiilor de relaxare si agrement pe care le ofera comunitatea locala, in asa fel incat perioada de vizita a turistilor sa fie mai lunga, stimuland astfel turismul local, creandu-se o destinatie atractiva pentru pasionatii de cultura, istorie si traditii locale. De asemenea, proiectul va contribui la revitalizarea economiei locale, prin promovarea mestesugurilor traditionale si a gastronomiei locale, generand astfel oportunitati de afaceri pentru localnici si contribuind la reducerea somajului si la imbunatatirea nivelului de trai al locuitorilor. Avem alocat pe acest domeniu de interventie un buget de 74,65 milioane lei fonduri europene nerambursabile si vom semna in perioada urmatoare 5 contracte de finantare. Patrimoniul cultural UNESCO din mediul rural al Regiunii Centru cuprinde obiective de importanta strategica, deoarece fac parte din patrimoniul cultural mondial si sunt repere simbolice esentiale pentru intreaga regiune, cu un rol istoric de agregator al comunitatilor locale. Aici, pe perioada implementarii proiectelor vor fi derulat si activitati sporite de promovare a obiectivelor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Principalele zone de interventie propuse includ:

Piata Centrala 1 Decembrie – Transformarea acesteia intr-un spatiu multifunctional, socio-cultural, cu mobilier urban potrivit pentru a oferi un mediu primitor si confortabil pentru localnici si turisti. Aceasta va deveni nucleul cultural al sitului UNESCO.

Piata Farmacistului – Revitalizarea unei mici gradini de plante medicinale pentru a readuce in atentie farmacia de plante medicinale, un important obiectiv turistic al satului.

Zona expozitionala 1 Decembrie – Amenajarea spatiului din Piata Centrala pentru a pune in valoare zidurile bisericii si pentru a oferi vizitatorilor o experienta apropiata de arhitectura si istoria monumentului.

Zona de promenada 1 Decembrie – Crearea unei zone placute pentru turisti, care sa puna in valoare situl UNESCO.

Zona cantarului (Al. I. Cuza) – Transformarea acestui simbol intr-un spatiu autentic pentru evenimente tematice legate de targuri si comert traditional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.