Precizări importante de la Prefectura Sibiu

0
328

Având în vedere multiplele solicitări înregistrate în cadrul Instituției Prefectului județul Sibiu, cu privire la emiterea de către prefectul județului Sibiu a ordinului de constatare a vacantării unor posturi de primari și consilieri locali, ca urmare a candidaturii acestora la alegerile locale din anul 2020, pe listele altor partide, facem următoarele precizări:

  • Potrivit  art. 160 alin. 7 și 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, încetarea mandatului de primar înainte de termen se constată prin ordinul prefectului, ce are la baza un referat semnat de către secretarul general al unității administrativ teritoriale precum și actele din care rezultă motivul legal al încetării mandatului.  
  • Potrivit prevederilor art. 204 alin. (2) lit. j. și alin (12)  din Codul Administrativ calitatea de consilier local sau județean încetează înainte de expirarea duratei mandatului atunci când în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii de excludere dată de forul competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale pe a cărui lista consilierul local sau județean a fost ales, prefectul constată, prin ordin încetarea mandatului și declară vacant postul de consilier.

În consecință ordinul de încetare înainte de termen a mandatului primarului, se emite de către prefect doar în baza referatului secretarului general al unității administrativ teritoriale, iar ordinul de încetare înainte de termen a mandatului de consilier local, se emite de către prefect în baza hotărârii prin care forul competent a decis excluderea acestora din partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.