„New Moon in Virgo” la Muzeul de Artă Contemporană

0
28

Sâmbătă, 9 martie, ora 13.00, la Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei nr.6, va avea loc vernisajul expoziției „New Moon in Virgo” a artistei Ioana Tocoaie, curator Alexandra Runcan.

Ioana a absolvit studiile Universității de Artă și Design din Cluj Napoca, secția pictură, și încă din timpul facultății s-a remarcat în cadrul unor ample expoziții de grup precum: Diploma Show, Vizualia ori proiectele universitare organizate la Centrul de Interes și Muzeul de Artă din Cluj Napoca. Artista trăiește și lucrează la Sibiu, orașul său natal, iar lucrările sale, prezente deja în numeroase colecții particulare din țară și din străinătate, vor putea fi admirate începând cu 8 martie pe simezele Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, situat pe strada Tribunei nr.6.

Titlul expoziției, New Moon in Virgo/ Lună nouă în fecioară, face trimitere la potențialul mobilizator al începutului, pe care Ioana îl resimte, făcând primii pași spre afirmarea sa ca artistă. Detașată de imaginea fidelă a realului, Ioana Tocoaie își vede pictura ca pe un poem vizual: juxtapuneri aleatorii de imagini cu simbolistică recurent feminină reunite utopic precum într-un bestiar pop art. Conceptul Ioanei gravitează în jurul propriei identități și a dorinței de a aduce în discuție, în manieră plastică, potențialul de expresie al feminității, dincolo de aerul rânced al stereotipurilor – grețos de uzate – și a sloganurilor cu subterfugii misogine. Un estetism voit naiv, plăcut și agil în a ne atrage atenția se manifestă pregnant în compozițiile suprarealiste create de Ioana. Deformările anatomice voite, inserțiile decorative fragmentare, suita de obiecte casnice uzuale intercalate printre animale și elemente vegetale reale sau fantastice cu o cromatică electrizantă redau o atmosferă bizară oscilând între real și fantastic, în aceeași manieră precum previziunile astrologice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.