Focar de scarlatină la o grădiniţă din Sibiu

0
492

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu anunţă existenţa unui focar de scarlatină la Sibiu, după aproximativ două săptămâni de la apariţia primelor îmbolnăviri. Şase copii de la Grădiniţa nr. 15 din Sibiu sunt diagnosticaţi deja cu scarlatină.

“La Grădiniţa nr. 15 din Sibiu s-a depistat un focar de scarlatină, după ce au fost confirmate bacteriologic 6 cazuri, la copii cu vârste cuprinse între 4 şi 6 ani. Primele suspiciuni de scarlatină s-au înregistrat în data de 12 noiembrie, atunci când 2 copii au fost internaţi la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Secţia de Boli Infecţioase, ultimul caz fiind internat în data de 20 noiembrie”, anunţă DSP Sibiu.

Potrivit DSP, gradinita a fost dezinfectată şi a dispus recoltarea de exudate faringiene de la contacţii cazurilor, personalul didactic şi auxiliar.

De asemenea, părinţilor li se recomandă să fie atenţi la simptomele celor mici.

“Contacţii din grădiniţă vor mai fi supravegheaţi clinic încă 10 zile de la izolarea ultimului caz, aceasta fiind perioada maximă de incubaţie. Pe această cale rugăm şi părinţii să urmărească copiii şi să se prezinte la medic la primele simptome: angină (cunoscută sub denumirea „roşu în gât”), febră, vărsături, erupţie cutanată aspră la pipăit şi limbă iniţial albicioasă, apoi „zmeurie” (limbă roşie cu puncte albe)“, avertizeză DSP Sibiu.

Scarlatina este o boală frecventă, mai ales la copiii şcolari şi preşcolari, cauzată de bacterie numită „streptococ beta-hemolitic grup A”.

Recomandari prevenire scarlatina!

·         evitaţi, pe cât posibil, contactul cu persoanele bolnave;

·         izolarea bolnavilor se face de preferinţă în spital, pentru minim 48 de ore, pentru prevenirea complicaţiilor, când bolnavul este încă contagios;

·         bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut;  copilul va fi învăţat să îşi  acopere gura şi nasul când tuşeşte sau strănută;

·         spălarea mâinilor, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoanele bolnave;

·         paharul şi tacâmurile persoanei infectate vor fi spălate cu apă caldă şi săpun şi nu vor fi utilizate la comun pentru a preveni transmiterea bacteriei şi la ceilalţi membrii ai familiei sau colegi;

·         aerisirea încăperilor, cu menţinerea unei temperaturi de 18º – 20º C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.