Familia și diabetul” – campanie de testare a glicemiei cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

0
187
dav

În fiecare an, in data de 14 noiembrie,  de Ziua Mondială de Luptă Împotriva  Diabetului Zaharat, au loc evenimente care își propun să atragă atenția asupra problemelor de importanță majoră în privința diabetului zaharat și să mențină această patologie în atenția populației. Ziua Mondială a Diabetului a fost organizată și la Sibiu, astăzi, printr-o acțiune de testare gratuită a glicemiei de către cadrele medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – Centrul de Diabet. Timp de aproximativ două ore au fost efectuate testări ale glicemiei pacienților aflați în incinta Centrului de Diabet precum și tuturor persoanelor doritoare. În acest interval de timp au fost testate peste 100 de persoane. În plus s-a efectuat si consiliere de specialitate privind regimul alimentar, simptomatologia, tratamentul și prevenirea complicațiilor bolii, monitorizarea glicemiei,  atât pentru pacienți cat și pentru membrii familiei acestora.

Tema propusă pentru acest an este “Familia și diabetul”. La recomandările Federației Internaționale de Diabet, campania dedicată Zilei Mondiale a Diabetului are drept scop conștientizarea populației cu privire la impactul diabetului asupra familiei precum și promovarea rolului familiei în îngrijirea persoanei cu diabet, prevenirea complicațiilor bolii și educația privind stilul de viață și tratamentul acestor pacienți”, a explicat Dr. Sitterli-Natea Carmen, medic primar Diabet și Boli de Nutriție, medic șef al Compartimentului Diabet Nutriție și Boli metabolice din cadrul SCJU Sibiu.

Diabetul este una din cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea in secolul XXI. La ora actuală, aproape  9%  din populația lumii suferă de diabet zaharat, conform datelor OMS. Conform statisticilor, în județul Sibiu sunt aproximativ 27.000 de pacienți înregistrați cu diabet iar predominant este diabetul zaharat tip 2.

Familia are un rol major în managementul factorilor de risc modificabili pentru diabetul zaharat tip 2 (fumat, consum excesiv de alcool, alimentația dezechilibrată, sedentarism, obezitatea, stres, etc.).  Tocmai de aceea sunt benefice activitățile de informare și educare a populației în general, în prevenirea acestei maladii,  precum și a familiei pacientului diabetic în mod special”, a adăugat Dr. Sitterli-Natea Carmen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.