Dulceata de trandafiri, o „minune dumnezeiasca” daruita papilelor gustative!

0
1216

Una dintre cele mai vechi, dar si cele mai delicioase retete de dulceata este cea de trandafiri. Aceasta poate fi realizata dintr-un singur sortiment de planta. Este vorba despre un sortiment de trandafiri roz, foarte parfumati.

trandafir de dulceata

Luna iunie aduce cu sine in fiecare an arome care mai de care mai imbietoare. Din cele mai vechi timpuri si pana azi, oamenii au incercat sa pastreze savoarea fructelor, legumelor si florilor specifice lunii pe tot parcursul anului nu doar la inceput de vara. Printre minunile lumii pastrate de vara pana iarna se numara si dulceata de trandafiri. Trebuie spus ca ea nu se poate realiza decat dintr-un singur sortiment de trandafiri. Stiintific, acestia se numesc Rosa Damascena. La noi in tara sunt insa cunoscuti ca…trandafiri de dulceata. Ce ii deosebeste de celelalte tipuri de trandafiri? In primul rand parfumul. Rosa Damascena imprastie un iz fermecator care poate ajunge in bataia vantului chiar si la un kilometru distanta. O alta particularitate este culoarea. Un roz puternic, vibrant. Petalele sunt crescute foarte aproape una de alta si pe mai multe randuri. De aceea in zonele rurale batranii numeau acest sortiment de floare trandafir domnesc, trandafir batut sau dupa caz, altoit. Pentru prepararea dulcetii de trandafiri este nevoie de doi pumni plini cu petale de trandafir. Acestea au fost in prealabil spalate si curatate cu foarfeca. Pentru a se fierbe bine trebuie indepartata partea alba de la “cotor”.
Petalele se spala, se scurg iar cand sunt gata se pun intr-un recipient si se framanta cu o ceasca de zahar si zeama unei lamai mari. Sunt de ajuns amestecate atunci cand la strangerea in mana acestea formeaza bulgarasi. Se pune intr-o cratita care nu lipeste un kilogram de zahar si 750 de mililitri de apa. Se amesteca pe foc pana cand se ingroasa siropul. Se face testul cu bobita pe farfurie, iar cand rezultatul este pozitiv de adauga petalele de trandafir cu tot cu sucul pe care l-au lasat cand au fost framantate. Se fierbe, se ia spuma, se mai adauga zeama unei lamai iar cand se leaga compozitia se face din nou testul bobitei pe farfuriuta. Cand siropul ramane pe farfurie si nu se scurge inseamna ca dulceata este gata. Se poate consuma oricand, se poate folosi pentru cornulete si prajituri si se pastreaza excelent pe timp de iarna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.