Descoperiri fabuloase in Biserica Evanghelica din Piata Huet

0
571

Descoperirile arheologice din interiorul Bisericii Evanghelice din Piata Huet scot la iveala amanunte incredibile despre comunitatile care au trait pe aceste meleaguri in urma cu mai bine de 600-700 de ani. Printre cele mai importante descoperiri se numara mormantul unui fost primar dar si cele mai vechi vase din ceramica de pe teritoriul Transilvaniei.

Membrii echipei de arheologi care se ocupa de sapaturile din interiorul Bisericii Evanghelice din Piata Huet sunt de-a dreptul impresionati de elementele gasite aici. Ei spun ca  pentru prima oara biserica devenita monument poate fi datata cu excactitate. Se pare ca este vorba despre un lacas de cult realizat in secolele XII-XIII, in stilul bazilicilor romanice. In interiorul bisericii au fost descoprite mai multe placi funerare dar si obiecte de cult ce duc spre ideea ca mai marii comunitatii erau inhumati chiar in interiorul bisericii. Una dintre marile descoperiri este insa data de cateva vase ceramice despre care se crede ca sunt cele mai vechi obiecte sasesti descoperite in Transilvania.

O alta descoperire extrem de importanta este cea legata de mormantul unui primar Mathias Armbruster.

Un alt element surpriza a fost descoperirea zidurilor vechii biserici. Se pare ca aceasta a fost un adevarat colos pe langa restul cladirilor vremii. Ba mai mult, si materialele folosite au fost deosebite. Vorbim despre lespezi de piatra de mari dimensiuni. Cu ajutorul lor au fost construite ziduri cu o grosime de 1,7 metri.

Impresionanta este si forma prin care cei care au locuit acum cateva sute de ani pe meleagurile noastre incalzeau lacasul de cult. A fost descoperit un tunel de caramida folosit exclusiv pentru a transporta caldura de undeva din afara bisericii si pana in interiorul acesteia.

Descoperirile arheologice vor continua pana la epuizarea intregului spatiu al bisericii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.