„Daruri, zâmbet și culoare pentru Apuseni”

0
140

Corpul Cadeţilor „Gl.mr. Nicolae Uscoi” din Sibiu s-a alăturat proiectului „Izolați în România”, participând, sâmbătă, 7 decembrie, la activitatea „Daruri, zâmbet și culoare pentru Apuseni”, desfășurată în localitatea Râmeț, județul Alba.

Inițiativa a aparținut studentului plutonier Onisim Roșu, care împreună cu alți 34 de colegi și şase elevi de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, comandanți, profesori, instructori și sponsori, au ajuns la cele 176 de familii izolate din comuna Râmeț „cu daruri, cu zâmbet şi culoare”.

Tinerii au pornit spre locuitorii din Râmeţ cu aproximativ 1500 kg de alimente și au revenit acasă cu lecţii de viaţă, cu sufletul împlinit şi cu speranţe de mai bine. La primăria din localitate s-au împărţi în echipe, în funcţie de zonă şi de numărul de gospodării. Au pornit la pas, cu ranița plină de alimente, iar entuziasmul nu i-a lăsat să simtă oboseală.

„Haina militară, iubirea față de țară şi de oameni ne-au impulsionat să demarăm acest proiect. Suntem de părere că omul trebuie iubit și protejat indiferent că este pace sau război. Am reușit să strâng 34 de studenți ai academiei, mai mult de jumătate dintre ei fiind în anul I, deoarece am considerat că datorită acestei activități vor găsi motivaţia să demareze proiecte și să-și întărească spiritul civic.

La fiecare casă simțeai emoție, iar după ce părăseai incinta rămâneai cu sufletul împlinit, cu bucuria faptului că ai ajutat și cu o poveste frumoasă de împărtăşit. Principala bucurie a oamenilor a fost faptul că ne-am pus la masă cu ei şi am povestit. Din cauza izolării rar se întâmplă să fie vizitaţi. Ne-au întâmpinat cu brațele deschise și ne-au rugat stăruitor să le trecem pragul.

Am rămas impresionați de traiul oamenilor din zonă. Majoritatea se ocupă cu creșterea animalelor, iar izolarea a putut să le întărească caracterul, trupul și sufletul. Există un singur medic, o singură alimentară, iar din cauza dispersiei cătunelor oamenii coboară o dată la câteva săptămâni pentru a se aproviziona.

După ce am terminat activitatea am plecat cu mândrie în suflet, plini de speranță pentru o lume mai bună și bucuroși că am făcut parte din această acțiune umanitară. Locuitorii ne-au putut dezvălui esența fericirii. Traiul, deși greu, nu-i supăra, fiindcă se simt liberi. Aici este o lume liniștită în care tumultul oraşelor nu a pătruns, globalizarea nu este prezentă, iar poluarea şi zgomotul nici atât. Oamenii se cunosc  între ei și se ajută, nu există dispute fiindcă aici toți se bazează unul pe celălalt”, a povestit Onisim Roşu.

Foto: Ionuţ Văidean şi Horia Fleşer

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.