CONFERINŢA DE PRESĂ LA PNL SIBIU

0
35

Activitatea guvernamentală:

 1 . Masă în școli – programul pe care l-am inițiat cu mulți ani în urmă, ca deputat de Sibiu, care a demarat cu mulți opozanți, anul acesta va ajunge la peste 450 000 de copii!

Miercuri, în ședința de Guvern, am aprobat lista unităților școlare unde se va desfășura Programul Național „Masă sănătoasă”.

Peste 450.000 de elevi vor beneficia de o masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de școală. Vorbim despre o alocare bugetară de 1,39 miliarde de lei în anul 2024.

Ce înseamnă acest lucru pentru județul Sibiu?

Înseamnă că numai în județul nostru vom ajunge la 41 de unități de învățământ în care se va desfășura programul „Masă sănătoasă”, din care:

📌10 școli din orașe: 3 la Dumbrăveni, 2 Avrig, 1 Sibiu, 1 Săliște, 1 Miercurea Sibiului, 1 Copșa Mică.

📌31 de școli din comune.

În oricare unitate de învățământ s-a derulat acest program, am primit asigurări de la personalul didactic și directori de faptul că abandonul școlar și absența la școală au scăzut semnificativ. Pentru că, în definitiv, este și un program pentru a ajuta copiii să aibă acces la o alimentație sănătoasă, dar și să avem cât mai mulți copii la școală și să eliminăm abandonul și părăsirea timpurie a școlii.

Tot în ceea ce privește măsurile adoptate în domeniul educației, în data de 27 februarie s-a publicat o Ordonanță de urgență care clarifică salarizarea personalului din învățământ (Ordonanța nr.10/2024).

Astfel:

📌pentru personalul din învățământ, acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță se va stabili prin raportare la salariul net obținut la funcția de bază. Personalul didactic care ocupă posturi didactice/catedre prin încheierea de contracte individuale de muncă separate, atât pentru funcția de bază, cât și în regim de plată cu ora sau cumul, va beneficia de indemnizație de hrană și de vouchere de vacanță, dacă salariul net pentru funcția de bază nu depășește pragul legal (8.000 net).

 2. În ceea ce privește noul spital, nu mai există urmă de îndoială- SE VA FACE! Din cele 13,25 miliarde de lei alocate pentru spitale noi, o parte vor veni la Sibiu.

Tot in ședința de Guvern de miercuri s-a discutat, într-o primă lectură, pentru că mai sunt unele aspecte de reglat, un nou act normativ pentru aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti.

Ne aducem cu toții aminte că am trăit un moment de dezamăgire pentru că proiectul noului spitalului de la Sibiu, proiect de mare anvergură, nu a fost inclus la finanțare prin PNRR.

Ultima OUG a guvernului aduce soluție de finanțare pentru spitalului nostru din Sibiu, de pana la 2 miliarde de lei fonduri europene și, în completare, bani de la bugetul de stat.

2 . NORMELE DE APLICARE ALE NOII LEGI A PENSIILOR AU FOST APROBATE. Sunt de fapt regulile pe baza cărora se vor recalcula pensiile în baza noii legi.

Trebuie să reamintim faptul că în ianuarie 2024 pensiile au fost majorate cu 13,8%, iar începând cu septembrie anul acesta se vor plăti pensiile recalculate.

PNL a urmărit ca aceste majorări să fie sustenabile și realitatea ne confirmă că avem asigurate resursele bugetare, atât pentru majorarea deja făcută, cât și pentru majorările care vor rezulta din recalculare.

Este important de reținut că prin recalculare, nu scade nicio pensie, chiar dacă din calcul reiese o valoare mai mică a pensiei. Dimpotrivă, pensionarii care au avut vechime efectivă în muncă mai mare, vor avea creșteri semnificative.

Am avut procese de recalculare care au durat ani! Însă ca ministru al muncii am demarat procesul de digitizare a dosarelor de pensii,

deși nu aveam nici oameni suficienți și nici bani în buget. Anul acesta, recalcularea pensiei se va face pe computer, fără erori, imediat, NU cu pixul și hârtia sau cu dosarele cu șină prăfuite. Din septembrie trebuie să intre în plată noile pensii recalculate, echitabile.

Subiectul 2

Prezența PNL la guvernare a însemnat sprijin concret pentru capitalul românesc!

Potrivit datelor Consiliului Concurenței, companiile românești au beneficiat, în anul 2023, de ajutoare de stat de circa 30 de miliarde de lei, aproape 2% din Produsul Intern Brut.

90% din firmele beneficiare sunt IMM-uri, adică firme românești.

De 20 de ani cota unică aduce beneficii economice României. Cota unică și fondurile europene au fost combustibilii esențiali pentru saltul economic al României din ultimele două decenii.

• Aceste două lucruri ne-au ajutat să reducem decalajul de dezvoltare dintre noi și media europeană. În urmă cu 20 de ani, produsul intern brut pe cap de locuitor în România era la circa 25% din media UE; azi am depășit 75%.

• Cota unică e bună pentru mediul de afaceri și pentru angajații din România. Abandonarea cotei unice ar sărăci România, fiindcă ar descuraja puternic munca și investițiile.

• În PNL nu există nicio apetență pentru experimente riscante, care să afecteze creșterea economică.

• Înțeleg că PSD are o altă viziune și își dorește o impozitare progresivă, dar într-o guvernare de mare coaliție viziunile trebuie să se armonizeze.

• Coaliția PNL-PSD e o coaliție între egali; de aceea măsurile liberale trebuie să coexiste cu măsurile sociale.

• Cota unică înseamnă dinamism pentru România; impozitarea progresivă ar însemna o pedeapsă pentru economia românească.

SUBIECTUL 3 Primar Marius Grecu, Axente Sever

În Axente, de 4 ani de zile am accesat fonduri europene de 800 de mii de euro si fonduri nationale de 2,5 milioane de lei prin proiectul Anghel Saligny, cu care am reusit sa reabilitam strazi din Axente si Agarbiciu și am realizat,de asemenea si o pista de biciclete.

Anul acesta finalizam investitia intr-un centru medical, iar in ceea ce priveste sistemul de invatamant, intreaga structura școlară a fost reabilitata, iar gradinitele vor fi date in folosinta inca de anul acesta.

Totodată, in 2024 vor începe lucrările de aducțiune apei in Axente Sever si Agarbiciu, si reteaua de canalizare din Axente.

In plus, se vor demara lucrările unei baze sportive la Axente.

Este important sa apreciem cat de mult s-a imbunatatit viața locuitorilor din aceste doua localități in ultimii ani, cat de important este sa avem la dispoziție fonduri europene pe care sa stim cum sa le atragem, si cat de valoroase sunt pentru viata comunității proiectele guvernamentale si sprijinul in accesarea acestora.

Oricine periclitează fie la stabilitatea guvernarii, fie la existenta fondurilor europene consider, ca primar, ca trebuie sa fie sanctionati de catre oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.