CE SĂ FACI? ASTA E…

0
178

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, să anuleze Hotărârea Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 2 din 3 ianuarie 2019, respectiv aprobarea compunerii completelor de 5 judecători pentru anul 2019. Decizia a fost luată într-un proces deschis de Camelia Bogdan împotriva CSM. Decizia Curţii de Apel nu este executorie şi nici definitivă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este cea care va pronunţa sentinţa finală în acest dosar.

Printre persoanele care ar putea beneficia de menţinerea deciziei este şi fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova. Condamnarea definitivă la închisoare a fostului lider social-democrat a fost dispusă de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 27 mai 2019.

Potrivit art. 426 din Codul de procedură penală, nelegala compunere a completului de judecată este una dintre situaţiile care justifică depunerea contestaţiei în anulare împotriva unei sentinţe definitive. Rezultatul este nulitatea absolută a hotărârii judecătoreşti. Contestaţia poate fi depusă în termen de 30 de zile de la comunicarea motivării hotărârii, lucru care în cazul lui Dragnea nu s-a întâmplat încă. Astfel, fostul lider PSD s-ar putea afla încă în termenul legal la momentul viitoarei hotărâri definitive a ÎCCJ în procesul Camelia Bogdan vs. CSM. Nu este exclusă însă nici acordarea unor termene îndepărtate la ÎCCJ, astfel încât hotărârea definitivă, chiar dacă ar menţine anularea completurilor de 5, să nu-l mai găsească pe Liviu Dragnea în termenul legal de 30 de zile de depunere a contestaţiei în anulare, scrie stiripesurse.ro.

Pe de altă parte, dacă decizia privind completurile de cinci judecători va rămâne definitivă, şi procurorii vor putea depune contestaţii în anulare împotriva achitărilor din acest an, în cazuri celebre precum cel al lui Călin Popescu Tăriceanu sau Toni Greblă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.