Banii nu suplinesc absenta parintilor

0
403

Banii nu cumpara fericirea, iar asta se vede cel mai bine in dramele traite de catre copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Statisticile arata ca cel putin 100.000 de micuti traiesc in grija rudelor departe de cel putin unul dintre parinti. Suferinta lor duce la depresie, abandon scolar si risc de comportament antisocial mai tarziu. Problema copiilor cu parintii plecati in strainatate a fost dezbatuta joi in cadrul unui simpozion la Casa Corpului Didactic.

Cele mai recente statistici in ceea ce priveste copiii ramasi acasa in grija rudelor dupa ce unul sau chiar ambii parinti au plecat la munca in strainatate, dateaza de anul trecut si spun ca, in tara noastra sunt aproape 100.000 de copii care au cel putin unul din parinti departe de ei. Statisticienii trag insa un semnal de alarma si spun ca acestea sunt cazurile despre care se stie pentru ca parintii si-au anuntat plecarea. Lor li se adauga insa multe alte cazuri in care copiii au ramas in grina altor rude fara ca parintii sa fi notificat primariile, asistentii sociali sau directiile de protectie a copilului. Conform ultimelor studii, aproximativ 20.000 de copilasi au ambii parinti plecati in strainatate.

Psihologii vin si ei sa traga un semnal de alarma si spun ca banii si toate lucrurile materiale pe care le primesc sau pe care si le pot permite copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate nu pot suplini lipsa afectiunii materne si paterne. Asa ca nu putine sunt cazurile in care copiii ai caror parinti sunt plecati la munca sunt mereu tristi, abatuti, sufera de depresie, fac atacuri de panica, refuza socializarea si chiar abandoneaza scoala.

Pentru a preveni abandonul scolar si mai apoi comportamentul antisocial s-au initiat diverse programe de tip “Scoala Parintilor” unde psihologi dascali si parinti au incercat sa gaseasca cele mai bune solutii pentru copii.

Joi la Sibiu a avut loc la Casa Corpului Didactic un simpozion national destinat intelegerii meseriei de parinte cu toate bucuriile si responsabilitatile cu care vine aceasta. La intalnirea de la Sibiu au participat de la psihologi la parinti si chiar inspectori scolari si profesori universitari.

Rezolvarea pare simpla, cel putin in teorie, mai ales acolo unde parintii isi permit luxul de a-si lua cu ei copiii in strainatate. Specialistii spun insa ca in cele mai multe cazuri aceasta solutie a facut mai mult rau decat bine!!! Singura solutie viabila ar fi cresterea nivelului de trai astfel incat parintii sa nu mai fie nevoiti sa plece peste hotare pentru a putea asigura un trai decent familiei.

In ceea ce ii priveste pe micutii ramasi acasa dupa plecarea parintilor in strainatate, specialistii spun ca acestia pot fi ajutati dar numai daca psihologul, dascalul, parintele, bunicul sau tutorele copilului isi dau maina pentru a-i crea un mediu cat mai propice unei dezvoltari normale.

Chiar daca solutii exista prin cumularea tuturor formelor de sprijin, pentru o dezvoltare sanatoasa, cea mai buna solutie ramane in continuare  prezenta parintilor alaturi de acesta si oferirea unei educatii blande dar echilibrate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.