ATENŢIE LA GRIPĂ!

0
148

La nivel județean, numărul cazurilor cu suspiciune gripă care s-au prezentat la medic în săptămâna 3/2020 a crescut de 4 ori faţă de săptămâna anterioară (83 cazuri faţă de 20), majoritatea bolnavilor fiind copii. 

Ne aflăm, așadar, la debutul valului epidemic anual de gripă, specific pentru această perioadă a anului. 

Cele mai multe cazuri au fost izolate la domiciliu, fără să necesite internare. Astăzi la ora 12.00 erau internate în spitalele din județ 35 de cazuri de gripă, dintre care 24 la copii. 

Precizăm că testul rapid pentru gripă nu confirmă boala, este doar orientativ pentru clinician și nu este obligatoriu, deoarece diagnosticul se poate stabili doar pe semnele clinice specifice. Testul pentru confirmarea gripei se face doar în laboratoarele de referință. 

Am comunicat încă de săptămâna trecută Inspectoratului Şcolar Județean măsurile necesare pentru a preveni răspândirea gripei în unităţile de învăţământ: 

• realizarea triajului epidemiologic în colectivități (şcoli, grădinițe creşe, etc) inclusiv 

de către personalul didactic, la începerea programului zilnic, 

• educație sanitară privind gripa şi prevenirea ei, 

• asigurarea respectării normelor de igienă personală (în special spălarea mâinilor), 

curățenie și dezinfecție curentă pe suprafeţe şi pavimente, aerisirea încăperilor. 

Recomandăm populaţiei care prezintă semne de boală să rămână la domiciliu și să contacteze medicul de familie pentru recomandări. Potrivit declarației recente a Prof. Adrian Streinu-Cercel “gripa se tratează, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore

Persoanele din grupele la risc pentru forme severe (bolnavi cronici, vârstnici, persoane imunodeprimate, gravide, copii mici) sunt sfătuite să anunțe medicul de familie cât mai curând după debutul bolii pentru diagnosticare şi instituirea precoce a tratamentului antiviral (de preferat în primele 2-3 zile de evoluție a bolii). 

Pentru persoanele nevaccinate, recomandăm în continuare vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale. 

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă şi mişcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.