Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități ”Prichindelul” – Sibiu, prin realizarea uni centru de zi

0
18

Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, a finalizat încă o investiție în infrastructura socială. Este vorba despre proiectul ”Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități ”Prichindelul” – Sibiu, prin realizarea uni centru de zi”.

În acest sens, Pavilionul I din cadrul Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Prichindelul, situat pe strada Bastionului nr. 6, din municipiul Sibiu, a fost reabilitat, modernizat și dotat în vederea funcționării viitorului centru de zi, care urmează să fie înființat în următoarele luni. Acesta are o capacitate de 74 de locuri, iar întreaga investiție se ridică la suma de peste 5,5 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin POR 2014-2020.

Beneficiarii direcțiaicentrului vor fi 24 copii cu dizabilități (provenind din căsuțele de tip familial aflate în curs de amenajare), precum și 50 de copii cu dizabilități din comunitatea locală.` Totodată, de condițiile și dotările centrului vor beneficia indirect întreg personalul centrului, alături de reprezentanții legali ai copiilor și instituțiile implicate în protecția copilului.

Principalele lucrări de modernizare au constat înînlocuirea acoperișului, a tâmplăriei, a rețelelor de apă, canalizare, electricitate și încălzire.  De asemenea, au fost create facilități de siguranță și accesibilitate sporită, prin montarea unui lift exterior.

Grație noilor dotări, în cadrul Centrului de zi Prichindelul sunt oferite servicii medicale gratuite de kinetoterapie, balneoterapie și fizioterapie. De asemenea, Centrul este dotat cu mobilier nou, precum și  cu echipamente IT și electrocasnice noi.

Pavilionul este structurat astfel: la subsol sunt spațiile tehnice, la parter se regăsesc cabinetele medicale și terapeutice, o sală de așteptare, săli pentru pregătirea copilului, grupuri sanitare, spații de depozitare și birouri administrative, iar la etaj sunt poziționate sălile de psihopedagogie, cabinetele de logopedie, sala de integrare senzorială, cabinetul de psihoterapie, sala de stimulare polisenzorială, cabinetul de consiliere parentală și o terasă.

”Odată cu finalizarea modernizării Centrului de zi de la Prichindelul facem încă un pas în procesul de reformare a întregului sistem social. Prin toate investițiile demarate ne dorim să le oferim o viață mai bună copiilor, mai ales celor vulnerabili.

În numele Consiliului Județean Sibiu, vreau să mulțumesc fiecărei persoane implicate, de la arhitecți și constructori, la terapeuți și voluntari. Toți împreună au contribuit la realizarea acestui vis în care copiii cu dizabilități vor beneficia de terapii adaptate nevoilor lor, într-un spațiu modern, complet reabilitat și echipat pentru a oferi servicii la cele mai înalte standarde”, a spus Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Alături de președinta Daniela Cîmpean, la evenimentul de inaugurare al Centrului au participat Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu, Adrian Bibu, administratorul public al județului, Liliana Agârbiceanu, director general al DGASPC Sibiu, Oana Popa, director executiv Direcția Strategii, Proiecte din cadrul CJ Sibiu, Adela Stanciu, manager de proiect din cadrul DGASPC, reprezentanți ai constructorului și ai presei.

Valoarea proiectului, conform HCJ Sibiu nr. 322/28.11.2023 privind aprobarea devizului general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici actualizați aferenți proiectului Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități ”Prichindelul” – Sibiu, prin realizarea uni centru de zi cod SMIS 140361 finanțat în cadrul POR 2014 – 2020), este de 5.519.420 lei cu TVA, din care 4.639.710 lei cu TVA sunt cheltuieli eligibile (asigurate din fonduri nerambursabile), iar suma de 879.710 lei cu TVA este contribuția DGASPC Sibiu în calitate de lider de parteneriat, prin Consiliul Județean Sibiu, din care 94.680 lei cu TVA reprezintă 2% din valoarea totală a cheltuielilor neeligibile, iar 785.020 lei cu TVA este valoarea cheltuielilor neeligibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.