ARGEŞ – Acţiuni ale IJP

0
212

Verificări ale organizării pazei

În ultimele 24 de ore, polițiștii compartimentelor Sisteme de Securitate din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești și din cadrul Poliției Orașului Costești, au acţionat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici, prin verificarea modului de organizare cu privire la manipularea, depozitarea și transportul valorilor monetare și respectarea normelor de lucru interne.

Totodată, la unitățile asigurate cu pază umană, a fost verificat modul de efectuare a serviciului de către agenţii aflaţi în serviciu cu privire la respectarea consemnul general și particular, precum și modul de îndeplinire a obligațiilor specifice de către furnizorii de servicii de securitate private.

Polițiștii au verificat 10 obiective la care este obligatorie organizarea unui dispozitiv de pază, dintre care 5 agenți comerciali, 3 instituții de învățământ și 2 obiective cu activitate de tip industrial.

Neregulile constatate au fost referitoare la actualizarea măsurilor instituite, prin revizuirea analizei de risc la securitatea fizică. Astfel, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au dispus măsuri de revizuire la trei obiective (agenți comerciali), aceeași măsură fiind dispusă de polițiștii din cadrul Poliției Orașului Costești la o unitate de învățământ de pe raza aceleiași localități.

  •  

Reamintim că responsabilii obiectivelor ce aparțin agenților comerciali  sau instituțiilor au obligația de a prezenta o analiză de risc la securitatea fizică, întocmită de persoane autorizate, conform HG 301/2012 privind normele de aplicare ale Legii 333/2003R, în baza căreia sunt stabilite cerințele minimale ce trebuie îndeplinite, în funcție de categoria (suprafața și obiectul de activitate) din care face parte obiectivul, coroborat cu locația fiecărui punct de lucru.

De asemenea, conform HG 301/2012, actualizarea planului de pază este obligatorie, cu avizul de specialitate al poliției, oricând se aduc modificări ale suprafeței, topografiei obiectivului, a dispozitivului de pază, a regulilor de acces ori la schimbarea prestatorului de servicii de pază.

Implementarea și respectarea măsurilor de securitate stabilite prin analiza de risc este benefică atât pentru protejarea patrimoniului din cadrul obiectivelor, cât și pentru persoanele aflate în incinta acestora, prin creșterea gradului de siguranță în perioada petrecută în locațiile respective.

În privința modului de asigurare contra efracției al societăților comerciale dar și al beneficiarilor persoane fizice, polițiștii argeșeni recomandă montarea de sisteme de supraveghere video și sisteme electronice anti-efracție, un plus de siguranță pentru limitarea pagubelor și prinderea autorilor fiind adus în situația conectării sistemului la dispecerate ale unor firme de pază.

  •  

Activități preventive în unitățile de învățământ

În ziua de 22 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au acționat în incinta Școlii Gimnaziale „Nicoale Bălcescu”- nr. 1 Structură, din Pitești, precum și în incinta Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade” din Pitești, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pe linia prevenirii și combaterii traficului și consumului de droguri conform Legii nr. 143/2000, precum și a produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea nr.349/2002, nefiind constatate fapte de natură antisocială.

De asemenea, u fost desfășurate 8 activități cu caracter informativ-preventiv în cadrul campaniei „Law iS COOL!”, în cele două unități școlare amintite.

Cu ocazia discuțiilor dintre polițiști și elevi, au fost prezentate măsuri de gestionare non-violentă a conflictelor de către elevi, răspunderea contravențională și penală a minorilor, precum și aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

Totodată, au fost făcute recomandări la nivelul unității de învățământ în vederea implementării propriei strategii pentru prevenirea faptelor de violență în mediul școlar.

La activități au participat 175 de  elevi și 8 cadre didactice.

  •  

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 216 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 40.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 15 permise de conducere și au fost retrase 11 certificate de înmatriculare.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

  •  

Activităţi  de combatere a delictelor silvice

În ziua de 22 noiembrie a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Valea Mare Pravățau depistat un bărbat de 27 de ani, din Berevoești, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, fără a deține documente care să ateste proveniența legală sau documente de însoțire a transportului de material lemnos.

În urma verificărilor, cu sprijinul unui specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea de 1 mc lemn foc, de esență fag.

Ca urmare a celor constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confoscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Aninoasa.

  •  

În ziua de 22 noiembrie a.c., în jurul orei 15:30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au depistat un bărbat de 43 de ani, din Dârmănești, care conducea un autocamion specializat în transportul de material lemnos pe DN 73C, pe raza orașului Mioveni.

Din primele verificări, s-a constatat că materialul lemnos aflat în mijlocul de transport nu corespunde cu fotografiile înregistrate în aplicația SUMAL 2.0.

În urma evaluării materialului lemnos, cu sprijinul unui specialist silvic, s-a constatat că în mijlocul de transport se afla cantitatea de 11,535 mc, lemn de lucru de esență fag.

Întrucât cantitatea de material lemnos transportată depășea limita de 10 mc, în cauză a fost întocmit dosar penal confoprm art. 68, alin.2 ind.1 din Lg 46/2008, iar autocamionul a fost indisponibilizat în vederea cercetărilor.

De asemenea, materialul lemnos a fost predat în custodia reprezentanților Ocolului Silvic Domnești.

  •  

Cercetări finalizate de polițiști

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației, conform art. 339 din Codul Penal.

Din cercetări s-a stabilit că în noaptea de 28 spre 29 octombrie a.c., în jurul orei 01:00, trei bărbați, de 31 și 20 de ani, din Merișani, respectiv 18 ani, din Băiculești, au oprit în mod voluntar, poziționând autoturismele astfel încât au blocat circulația autovehiculelor, la intersecția străzilor Constantin Zărnescu și Victoriei din municipiul Pitești, împiedicând, astfel, traficul autovehiculelor care circulau dinspre bulevardul Republicii.

Reamintim că în ziua de 07 noiembrie a.c., cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, iar ulterior a fost dispusă cercetarea acestora sub măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată a celor trei.

  •  

În ziua de 22 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Sectiei de Politie Rurala Albota au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind refuzul sau sustragerea de la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, conform art. 337 din Codul Penal.

Din cercetări, s-a stabilit că în seara zilei de 06 februarie a.c., în jurul orei 21:30, un bărbat de 61 de ani, din Oarja, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, aflându-se sub influența alcoolului.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar cu ocazia conducerii la unitatea medicală, în vederea recoltării probelor biologice de sânge, cel în cauză a refuzat.

Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.

  •  

Mandat pus în executare de polițiști

În ziua de 22 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Argeș au pus în executare un Mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Tribunalul Argeș, privind pe un bărbat de 24 de ani, din Pitești, condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc si de mare risc.

Bărbatul a fost încarcerat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.