marți, noiembrie 30, 2021
AcasăLOCALALBA IULIA, SFANTU GHEORGHE, SIBIU SI BRASOV AU DAT CELE MAI BUNE...

ALBA IULIA, SFANTU GHEORGHE, SIBIU SI BRASOV AU DAT CELE MAI BUNE ECHIPE LA DEZBATERILE PE TEMA EDUCATIEI DIN REGIUNEA CENTRU

spot_img

Peste 50 de tineri din Regiunea Centru alaturi de profesorii indrumatori, au participat la dezbaterile pe tema digitalizarii educatiei organizate de EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alaturi de structura gazda – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, activitate derulata in parteneriat cu organizatia Agora Debate si Inspectoratele Scolare Judetene din regiune. In urma feed-back-ului transmis de participanti, desi un procent de 58% dintre ei prefera un sistem de prezenta clasic, 32% au spus ca o forma hibrid ar fi potrivita pentru studiu, dar este necesar ca resursele umane sa fie pregatite mai bine, elevii sa fie mai deschisi, parintii mai cooperanti si este necesara o infrastructura adecvata, cu asigurarea accesului egal la educatie pentru toti elevii, indiferent de mediul socio -economic din care provin.

Inscrierile la dezbateri au inceput in iunie, fiind deschise pana in luna septembrie2021. Initial, s-au inscris 18 echipe la dezbaterile pentru elevi dar, din varii motive de sanatate, mai ales, au ramas in competitie 13 echipe de elevi din regiune. In data de 16 octombrie 2021, elevii prezenti au dezbatut in doua runde temele propuse de EUROPE DIRECT Regiunea Centru alaturi de parteneri, respectiv ”daca educatia trebuie sa se concentreze pe digitalizarea educatiei” si ”daca trebuie introduse cursuri obligatorii de tehnologie si digitalizare pe toata durata studiilor, inca din clasele primare”. Studentii din cele 4 echipe inscrise au dezbatut pro sau contra in ziua urmatoare, 17.10.2021, ”daca universitatile ar trebui sa ofere fiecarui student admis varianta efectuarii studiilor in sistem full e-learning partea teoretica, iar partea de laborator/practica sa fie fizic sau cel mult hibrid”. Cei ce au evaluat ideile aduse in dezbatere, strategiile utilizate in prezentare a argumentelor, justificarea lor si stil oratoric, au fost arbitrii propusi de catre organizatia Agora Debate, care au stabilit punctajele prin care au fost desemnati castigatorii acestor dezbateri. 

”Activitatea pe care am propus-o a venit in contextul pandemiei, ce a obligat sistemul educational sa treaca in mediul online, iar elevii, studentii, profesorii, au trebuit cu totii sa se adapteze ca structura de invatare si predare la mediul online. Dupa cum a anuntat Comisia Europeana inca in 2019, trendul la nivel european se concentreaza pe pregatirea statelor membre pentru o era digitala, inclusiv pentru digitalizarea educatiei, dar asta nu insemna neaparat ca toate cursurile se vor tine online, ci mai degraba ca este necesara perfectionarea abilitatilor de utilizare a tehnologiilor digitale, fiind nevoie de resurse educationale si platforme adaptate accesului online, inclusiv dotarea infrastructurii educationale cu echipamente adecvate. Noi, prin ADR Centru investim la nivel regional peste 145 milioane euro fonduri europene nerambursabile in modernizarea unitatilor de invatamant, in laboratoare, in echipamente digitale si mobilier pentru unitatile de invatamant. Am apreciat pasiunea participantilor care au facut eforturi sa se pregateasca pe temele date. Reprezentanta Comisiei Europene in Romania ne-a sustinut in finantarea activitatilor si a felicitat participantii pentru contributia adusa la intelegerea conceptului de digitalizare, prin implicarea in aceasta activitate. Europarlamentarul Lorant Vincze, care se va intalni cu castigatorii la Bruxelles a apreciat demersul nostru si dorinta de dezvoltare personala a tinerilor. Vom continua sa le oferim tinerilor motive sa participe in continuare la evenimentele si activitatile Europe Direct si sa le transmitem valori europene, idealuri si resurse pentru transformarea ideilor in fapte”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru. 

Dupa o zi intreaga de dezbateri la elevi, punctajele acordate de cei 4 arbitrii ce au jurizat perechile de echipe pro si contra, au declarat ca fiind cele mai bune echipe: echipa ”Goga 3” de la Colegiul National „Octavian Goga” Sibiu pe locul 3, ”CNMV SG” de la Colegiul National” Mihai Viteazul” Sfantu Gheorghe, pe locul 2,  iar ”Opinionaters” de la Colegiul National “Andrei Saguna” din Brasov pe locul 1.  Castigatoare la dezbaterea pentru studenti a fost echipa de la Universitatea ”1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia. Toate cele patru echipe, formate din elevi, studenti si profesori coordonatori vor participa la vizita de la Bruxelles, pe care EUROPE DIRECT Regiunea Centru si ADR Centru o vor desfasura in perioada urmatoare.  Datorita acestei activitati, principalele idei cu care vor merge castigatorii la Bruxelles, pentru a le prezenta reprezentantilor Comisie Europene, se refera la: necesitatea formarii serioase si de lunga durata a cadrelor didactice, importanta asigurarii de resurse educationale, infrastructura, biblioteci virtuale, lectii mai interesante, aplicatii interactive, acces la internet pentru totii, mai multa pregatire privind metodele de predare si planificare, teste interactive (gen kahoot), adaptarea programei scolare la sistemul de predare online, pagini de e-learning cu exemple si o baza de date unitara la nivel national.

Context activitate:

Din dorinta de a stimula implicarea tinerilor in acest gen de activitati, de a-i ajuta sa-si dezvolte gandirea analitica si de a fi mai bine pregatiti pentru viitor, Centrul EUROPE DIRECT Regiunea Centru a propus organizarea acestei competitii de dezbateri de tema digitalizarii, respectiv pe Prioritatea Comisiei Europene ”O Europa pregatita pentru era digitala”. Echipele inscrise in dezbaterile #DigitalEU au pus accent pe trecerea de la sistemul clasic de predare la cel on-line, provocarile intalnite, exemplele de bune practici si propunerile de imbunatatire a sistemului de predare online la noi in tara.

Echipe inscrise:

La elevi au participat in dezbateri urmatoarele echipe: IMPACT de la Liceul Vocational de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch, MIDAS-DEBATE de la Liceul Andrei Muresanu, GOGA 3 de la Colegiul National „Octavian Goga” Sibiu, OPINIONATERS de la Colegiul National “Andrei Saguna” Brasov, GHIBU de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu, DEBATE UNITED de la Colegiul National Unirea Brasov,  PARLEY PATROL de la Colegiul National „Áprily Lajos” Brasov, ECODEBATE de la Colegiul Economic Dionisie Pop Martian Alba Iulia, OCTALKS de la Liceul Teoretic „O.C. Taslauanu” Toplita, CNMVSG de la Colegiul National” Mihai Viteazul” Sfantu Gheorghe, BRANCUSI de la Liceul Tehnologic „Constantin Brancusi” Sfantu Gheorghe, LUCKY CHARMS de la Liceul Teoretic Mircea Eliade, Intorsura Buzaului si AGREE TO DISAGREE de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna.

Cele patru echipe participante la studenti au fost doua echipe din partea Universitatii Tehnice din Cluj Napoca, Facultatea de Inginerie Industriala – Extensia Universitara Alba Iulia, o echipa de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu si o echipa din partea Universitatii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Modalitatea de desfasurare a dezbaterilor: 

Au putut participa elevii de liceu, atat din mediul urban, cat si rural, precum si studentii ce frecventeaza cursurile unei universitati localizate in Regiunea Centru. Inscrierea s-a facut de catre profesorul coordonator. Pentru elevi: formatul dezbaterilor a fost World Schools – 6 minute per discurs. Echipele participante au fost formate din 3 elevi si un profesor coordonator. Cele mai bune 3 echipe – debateri si profesor coordonator, vor participa la o vizita de studiu la Bruxelles. Pentru studenti: formatul dezbaterilor a fost British Parliamentary – 7 minute per discurs. Echipele participante au fost formate din 2 studenti si un profesor coordonator, iar cea mai buna echipa – studenti si coordonator – va participa alaturi de echipele castigatoare ale elevilor, la vizita de studiu la Bruxelles. Arbitrajul s-a facut conform standardelor medii recunoscute in comunitatea de dezbateri academice, in formatele de dezbateri World Schools si British Parliamentary.

spot_img
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

spot_img

Recent Comments

Vultureanu Bogdan on Viteza face victime
Alexandru on NU luati teapa!
Johnf551 on Donatii pentru spital
Sofia Esguerra Sorea on Cursuri de romana pentru straini
Leonor on Jocul de acasa