Adio UNINOMINAL. Revine votul pe LISTE la parlamentare

0
584

După doar două cicluri electorale cu vot uninominal la parlamentare, România revine la votul pe liste. Camera Deputaților a adoptat miercuri, legea privind sistemul de vot pe liste, la alegerile parlamentare din 2016.

Introdus în 2008, sistemul de vot uninominal compensat, a decedat azi.  Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Proiectul de lege privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților a fost aprobat în ședința de astăzi a Camerei Deputaților cu 273 voturi pentru, 10 voturi împotrivă și 8 abțineri.

“Reforma legislației electorale a fost unul dintre cele mai importante proiecte din această legislatură“, a declarat Gabriela Podașcă, vicepreședinta Comisiei pentru Elaborarea Legilor Electorale.

Deputatul PSD a prezentat principiile care au stat la baza modificărilor aduse legii alegerilor parlamentare: Am avut în vedere în primul rând creșterea nivelului de reprezentativitate și o participarea mai largă a oamenilor la viața politică. Astfel, mecanismul electoral va fi mult mai clar – câte voturi ai primit, atâtea mandate obții în Parlament.

Referitor la introducerea votului pe liste, Gabriela Podașcă a precizat: Sistemul uninominal mixt și-a demonstrat limitele. Este foarte greu să le explici alegătorilor cum poate un candidat să obțină mandatul chiar dacă nu a fost câstigătorul. Sistemul proporțional, votul pe liste, este cel mai reprezentativ mecanism electoral. Oamenii știu ce votează și mai știu că votul lor se va regăsi în numărul de mandate obținute de partidul pe care îl votează.

Deputatul PSD a afirmat că una dintre prioritățile comisiei a fost facilitarea accesului la vot pentru toți cetățenii, inclusiv pentru românii din străinătate: Am reușit să punem bazele unui mecanism în care fiecare instituție implicată, respectiv AEP și MAE, să aibă foarte clar stabilite atribuțiile și, în același timp, să evităm orice fel de probleme logistice. Toți cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străintate vor avea posibilitatea de a vota la cea mai apropiată secție de votare, înregistrându-se în Registrul Electoral. Pentru prima dată, vom reuși să avem date exacte cu pivire la numărul românilor aflați în străinătate și vom ști exact câte secții de votare trebuie înființate.

În urma aplicării noii legi privind alegerile parlamentare, România va avea din 2016, doar 330 deputaţi şi 136 senatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.