Viktor Orbán, „Il Duce” adept al păcii rusești

0
71

Demonstrația impresionantă dedicată păcii în Europa, de sâmbăta trecută, la Budapesta, a fost o culme a demagogiei lui Viktor Orbán. În același timp poate arăta cât de iubit este premierul Ungariei de cetățenii maghiari. Din republica ungară, dar și din țara vecină la est. Da, la est, adică România, din care, am aflat, au fost duși (pe banii organizatorilor) reprezentanți ai secuilor ardeleni. N-ar fi niciun bai, dacă asta n-ar trebui să ne dea de gândit: sunt secuii noștri loialiști necondiționați ai liderului Fidesz? Nu-i timp, însă, de comentarii pe acest subiect, pentru că într-adevăr pacea Europei este în pericol. Numai că Orbán joacă la două capete. Deși, în curând, Ungaria va prelua președinția rotativă a UE, se comportă ca o „cârtiță a Moscovei” în UE. Se crede acum vizionar, deși s-a opus UE și politicilor ei de potolire a spiritului belicos al lui Putin, după 24 februarie 2022. Vorbește de „distrugerea Europei”, cu trimitere directă la susținerea Ucrainei de UE, în timp ce devine tot mai obedient în fața lui V.V. Putin, cel care a aruncat sămânța războiului în Europa, în 2022.

În acest an, pe fondul climatului electoral european, Ungaria lui Orbán mi se pare cea mai mare sursă de neliniște pentru România, după pericolul rusesc la granițele de est ale ei. Suntem între Ungaria duplicitară, de inspirație fascistă, și Rusia (ce poate ataca oricând Rep. Moldova) pornită să-și refacă faima puterii imperialiste care a fost odată. Orbán s-ar vrea un fel de „Il Duce” al maghiarilor dornici de pacea rusească, pe care îi numește „cel mai mare corp al păcii, cea mai mare forță de menținere a păcii din Europa.” Da, pentru că „Europa se pregătește astăzi de război, cu anunțuri zilnice despre inaugurarea unui nou tronson de drum către iad.”

Din ceața ideologică în care se află, marele orator Fidesz întreabă și tot el răspunde: „Vrem să vărsăm sânge maghiar pentru Ucraina? Nu!” De parcă vreun popor își dorește asta sau ucrainenii au dorit, înainte de invazia putinistă, să-și verse sângele, într-un război absurd, născut în mințile îmbolnăvite de frustrări ale ideologilor kremliniști. Și, ca dovadă a „menghinei” politice în care România este strânsă, pun față în față discursul așa zis pacifist al lui Orbán cu una din concluziile la care s-a ajuns la Constanța, cu prilejul conferinței ocazionată de împlinirea a 10 ani de la ocuparea Crimeii.

Culmea, cele două evenimente s-au desfășurat cam în aceleași timp. Au participat istoricii Armand Goșu și Cosmin Popa, considerați cei mai buni specialiști pentru spațiul rusesc, de la noi. Amândoi au susținut: „Da, a început al treilea război mondial, doar că nu e cum știm noi. Dar se va ajunge și la cel clasic.” Nu ne rămâne decât să ne hotărâm de ce parte credem că e adevărul: a putiniștilor susținuți de un popor rus înlănțuit de-o dictatură fascistă și adus la condiția mankurdă sau de partea celor care sunt convinși că, după 831 de zile de război devastator, putem vorbi despre un deja conflict mondial, între puterile democrate și cele autocrate ale lumii?

Sursa decumentării: G4Media

Sursa: Blogu lu Doru, by Dorin Teodorescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.