Turneul Internațional Stradivarius la Sibiu!

0
60

Alexandru Tomescu revine la Sibiu în cadrul TURNEULUI INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, denumit „METAMORFOZE”.

Concertul organizat la Sibiu de Muzeul Național Brukenthal va avea loc duminică, 7 iulie 2024, ora 19:30 în Biserica Evanghelică CA din Sibiu.

Prețul unui bilet este 50 lei/ 25 lei redus pentru elevi, studenți, pensionari și poate fi achiziționat la casieria Muzeului Național Brukenthal, din Piața Mare, nr. 4.

Turneul Internațional Stradivarius 2024, a XVII-a ediție, denumit „METAMORFOZE”- vine cu lucrările lui J.S.Bach, probabil cel mai fantastic talent din întreaga istorie a muzicii și propune o serie de lucrări, care inițial au fost compuse pentru violoncel.

„METAMORFOZE” nu se referă doar la transcenderea muzicii de la violoncel la vioară, transcripție făcută de Alexandru Tomescu, ci și la schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi – interpret sau ascultător. Acestea sunt capodopere ce nu trebuie să rămână delimitate doar la sunetul violoncelului – prin urmare, turneul „METAMORFOZE” va fi un regal al Viorii.

Muzica este arta care înnobilează orice simțire și experiență umană, înălțându-le în planul inefabilului, este o spiritualizare a materiei prin puterea miraculoasă a sunetului. Acesta este un proces îndelung de elaborare, pentru că fiecare mare compozitor inovează și recreează deopotrivă, raportându-se la operele predecesorilor săi înainte de a da expresie armoniilor interioare proprii.

Turneul se desfășoară în perioada 25 iunie – 16 iulie 2024, cu un număr de 18 concerte, în catedrale Romano-Catolice, Greco-Catolice, Lutherane și Reformate sau spații inedite, din care 16 localități urbane și rurale din România și două concerte în București, iar durata unui concert fiind de 75 minute. Locurile prin care trece în acest an turneul sunt: Constanța, Biserica „Sfântul Anton de Padova”, 25 iunie, ora 19:30/ Focșani, Muzeul Viei și Vinului”, 27 iunie, ora 19:30/ Ghimeș-Palanca/Bacău, Biserica Romano-Catolică, 28 iunie, ora 19:30/ Mihăileni/Botoșani, Căminul Cultural, 29 iunie, ora 13:00/ Siret/Suceava, Biserica Romano-Catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, 29 iunie, ora 20:00/Piatra-Neamț, Biserica

Romano-Catolică „Sfântul Iosif Muncitorul”, 30 iunie, ora 19:30/ Cluj-Napoca, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, 2iulie, ora 19:30/Oradea, Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, 3 iulie, ora 19:30/ Arad, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, 4 iulie, ora 19:30/Sebeș/Alba, Catedrala Lutherană Reformată, 5 iulie, ora 19:30/Mediaș, Catedrala Evanghelică „Sfânta Margareta”, 6 iulie, ora 19:30/ Sibiu, Catedrala Evanghelică „Sfânta Maria”, 7 iulie, ora 19:30/Hobița/Gorj, Casa Memorială „Constantin Brâncuși”, 9 iulie, ora 20:00/Câmpulung Muscel, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iacob”, 10 iulie, ora 19:30/ Brașov, Biserica Neagră, 11iulie, ora 19:00/ Cabana Craiman/Bușteni, 13 iulie, ora 11:00/București, Catedrala „Sfântul Iosif”, 15 iulie, ora 20:00 și Cotroceni, 16 iulie.

„Muzica lui Bach este singura care ne poate reda legătura cu spiritualitatea, cu sferele înalte ale existenței. Am avea atunci cu toții puterea și curajul să ridicăm ochii din pământ. Muzica lui Bach pentru instrumente soliste cu coarde nu a fost niciodată depășită în ingeniozitate, complexitate și dificultate. Și atunci te întrebi cât de bun violonist era Bach?

Cred că stă în puterea fiecăruia dintre noi să-și păstreze reperele estetice și spirituale. Muzica, arta, frumosul în general ne pot deschide ochii către lucrurile care contează cu adevărat în viață. Și dintr-o dată totul va fi mult mai simplu și mai clar. De multe ori, în goana după tehnologie sau în viteză, pierdem din vedere exact această dimensiune umană a existenței noastre, această dimensiune culturală și spirituală. Busola mea a fost și este muzica”, spune violonistul Alexandru Tomescu.

Este pentru al 17-lea an în care violonistul Alexandru Tomescu pleacă împreună cu vioara Stradivarius într-o călătorie prin 18 locuri și locații din România, urban și rural, pentru a oferi un nou regal muzical: anul acesta este dedicat celor șase suite transcripție pentru vioară solo, de Johann Sebastian Bach, prezentate într-un spectacol de light design, special conceput de regizorul Sergiu Ardelean, pentru a scoate la iveală cât de puternică și magnifică este fiecare lucrare.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu este un instrument menit să facă lumea mai bună și mai frumoasă, îşi împlinește complet misiunea și pentru că a și dat numele turneului. Totodată, Alexandru Tomescu este recunoscut ca fiind un susținător al cauzelor de responsabilizare socială, iar în acest an își pune vocația în sprijinul educației tinerilor muzicieni, dedicând turneul colectării de fonduri pentru organizarea de cursuri de măiestrie artistică vioară și chitară clasică și încurajează pe oricine dorește să facă donații.

Mai multe informații despre Turneul Național Stradivarius vor fi disponibile pe site-ul evenimentului: www.turneulstradivarius.ro și paginile de social media: FB&INSTAGRAM- alexandru tomescu official.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.