Supravegherea, prevenirea și combaterea Pestei Porcine Africane, prioritate a conducerii D.S.V.S.A. Sibiu

0
196

În cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a Pestei Porcine Africane, aprobat şi legiferat de Unitatea Locală pentru Combaterea Bolilor, sunt stabilite măsuri obligatorii pentru proprietarii de animale, pentru servicile sanitare veterinare și pentru alte instituții cu responsabilitate în acest context.

Măsurile prioritare, față de situația epidemiologocă existentă la această dată, în județul Sibiu, au fost canalizate pentru lichidarea focarelor declarate și pentru limitarea răspândirii virusului la efectivele de porcine sănătoase crescute în exploatații nonprofesionale ale gospodăriilor populației și a populației de mistreți din zona silvatică.

În acest sens personalul de specialitate din cadru D.S.V.S.A. Sibiu, precum și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți din teritoriu, au efectuat acțiuni specifice obligatorii care au constat în examinarea clinică a efectivelor de porcine din zonele de protecție și de supraveghere, precum și recoltări de probe de sânge din zonele de protecție a celor 4 focare de P P A declarate.

Astfel au fost examinați clinic un număr de 5.557 capete porcine de pe raza a 46 localități (zona de protecție și de supraveghere) și au fost recoltate 657 probe de sânge de la porcine de pe raza a 9 localități (zona de protecție)  probe care au fost afluite, prin L.S.V.S.A. din cadrul D.S.V.S.A Sibiu la I.D.S.A. București în vederea efectuării examenelor pentru identificarea prezenței virusului P P A.

I.D.S.A. București în urma analizelor efectuate a emis buletine de analize cu rezultat negativ, fapt ce a determinat stingerea celor 4 focare de boală care au fost declarate în localitățiile Șura Mică, Amnaș, Alămor și Săcel.

Deși  focarele menționate au fost stinse, avănd în vedere că în județul Sibiu boala evoluează la mistreți în 6 fonduri de vânătoare, pentru  limitarea apariției a noi focare de boală revenim cu precizarea care prioritizează rolul crescătorilor de porcine privind respectarea măsurilor impuse de servicilor sanitare veterinare cu referire la asigurarea condițiilor de protecție, bunăstare și biosecuritate, prin:

Þ   Solicitarea medicilor veterinari, arondați, pentru identificarea și înregistrarea în baza de date funcţională, a tuturor porcinelor existente, pe rase şi categorii precum şi comunicarea evenimentelor (intrări, ieşiri) din efectiv, la data producerii acestora.

  • Creşterea porcilor numai în adăposturi închise, asigurând-se condiţiile de igienă şi microclimat, evitarea contactului cu alte porcine din afara exploataţiei.
  • Evitarea creșterii porcilor domestici pe rampele de gunoi, stâni, sau în vecinătatea fondurilor de vânătoare, pentru a evita contactul cu populaţia de mistreţi.
  • Limitarea circulației persoanelor neautorizate în exploatația de porci, în clădire sau adăpost, curespectareamăsurilor corespunzătoare de igienă și protecție sanitară prin schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea în adăpostul unde sunt ținuți porcii.
  • Interzicerea administrării în hrana porcilor de resturi menajere, sau subproduse de origine animală,
  • Supravegherea zilnică a stării de sănătate a efectivelor de porcineși informarea urgentă a medicului veterinar a oricărei suspiciuni de boală sau modificări în comportamentul acestora.

Þ   Colaborarea cu personalul sanitar veterinar pentru prelevare de probe de la porcinele din exploatație în cadrul programului de supraveghere a bolii prin examene de laborator.Þ   Respectareanormelor privind circulaţia porcinelor domestice, pe teritoriul local, judeţean și naţional prin solicitarea avizului sanitar veterinar pentru mișcare, documente de mişcare şi documente care să ateste starea de sănătate a animalelor.

  • Sacrificarea şi valorificarea cărnii de porc şi a derivatelor, numai în condiţiile impuse de legislaţia specifică, sub supravegherea medicului veterinar.
  • Efectuarea dezinfecției atât la intrarea în exploatație, cât și la intrarea în adăpost prin instalarea dispozitivelor specifice, pentru mijoacele de transport cât și pentru încălțăminte și îmbrăcăminte.
  • Efectuarea de acţiuni de decontaminare, dezinsecţie şi deratizare, a adăposturilor sau alte spații cu risc, ori de câte ori este necesar, solicitând personal din unități de specialitate, utilizându-se numai produse de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare şi folosind concentraţia în substanţă activă prevăzută în instrucţiunile de utilizare.

Þ   Respectarea normelor de ecarisare a  teritoriului, inclusiv în fondurile de vânătoare, conform prevederilor legislaţiei în domeniu.

Împlementarea măsurilor de prevenire a pestei porcine africane în general  constituie o prioritate în activitatea personalului din reţeaua sanitară veterinară, dar şi pentru personalul angajat din alte autorităţi judeţene şi locale, cu o atenţionare specială pentru fermieri, pentru proprietarii de exploatații nonprofesionale, vânători şi pentru proprietarii fondurilor de vânătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.