Superstitii de Anul Nou

0
1142

Noaptea dintre ani vine la pachet cu o serie de traditii si superstitii vechi de sute de ani sau imprumutate de la alte popoare. Vascul de la usa la intrare si consumul anumitor alimente sunt doar doua dintre superstitiile in care romanii cred cu tarie.

Cand vine vorba despre impodobirea locuintei sau masa de Revelion, romanii au o serie de obiceiuri pe care le respecta cu sfintenie. Aici se incadreaza si traditia importata de pe continentul american conform careia, pentru bunastare, trebuie atarnat deasupra usii de la intrare un manunchi de vasc. Cei care in cursul acestei zile s-au ocupat de comercializarea acestei plante spun insa ca vanzarile n-au fost tocmai conform asteptarilor.
O alta traditie, specifica poporului nostru de aceasta data, este cea privitoare la ghicitul in ceapa. Gospodinele de la tara taie in doua bucati o ceapa, ii desfac foile in 12 bucati si pe fiecare dintre acestea o “boteaza” cu numele unei luni a anului. Presara apoi sare peste fiecare foaie de ceapa si pun tavita astfel pregatita in geam. Se spune ca in foile de ceapa cu multa apa reprezinta lunile cu ploi de peste an.
In ceea ce priveste alimentele considerate norocoase de romani se spune ca de pe masa de Revelion nu trebuie sa lipseasca porcul, semn al bunastarii si carnea de peste pentru ca cel care il mananca sa treaca usor prin viata ca pestele prin apa. La miezul noptii masa trebuie sa fie plina cu bucate. Altfel, cel care nu si-a pus merinde pe masa risca un an sarac. Banii ascunsi in san nu trebuie sa lipseasca pentru ca altfel cel care nu i-a avut la trecerea in noul an nu-i va avea pe tot parcursul anului care incepe. De la spanioli romanii au imprumutat traditia conform careia in noaptea dintre ani trebuie sa manance 12 boabe de strugure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.