ŞTIRI SIBIU – VÂLCEA – Acţiuni ale IJP

0
268

ACȚIUNI DE PREVENIRE ȘI LIMITARE A INFECTĂRII CU VIRUSUL SARS-COV-2

    În data de 10 noiembrie a.c.,  polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au continuat activitățile de prevenire și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă.

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști, jandarmi, pompieri militari, polițiști locali și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții de control au desfășurat activități de verificare privind respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Conform noilor modificări legislative, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializarea și consumul produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-21:00.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum  și la terasele acestora este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.

Certificatul verde COVID este necesar pentru accesul în centre comerciale, restaurante, cafenele, în săli de spectacole si la evenimente.

Circulația persoanelor, în intervalul orar 22:00 – 05:00, este interzisă în toate zilele săptămânii pentru persoanele care nu dețin certificat verde, cu precizarea că persoanele nevaccinate pot circula în acest interval orar pe baza declarației pe proprie răspundere(doar din motive justificate), a adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu, în timp ce persoanele vaccinate pot circula fără restricții.

Astfel, polițiștii vâlceni au derulat atât în mediul urban cât și rural, acțiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 91 de societăți comerciale, 343 mijloace de transport, au fost verificate/legitimate 3.094 de persoane și pentru neregulile constatate au fost aplicate 46de sancțiuni contravenționale, conform prevederilor Legii nr.55/2020, de 12.500 de lei.

Portul măştii de protecţie este obligatoriu în spațiile publice închise și deschise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile comerciale.

Totodată, reamintim TELVERDE – 0800800165/WHATSAPP 0755021218, numerele de telefon la care pot fi sesizate nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

ACȚIUNE A POLIȚIEI PE LINIE RUTIERĂ ÎN ORAȘUL BĂLCEȘTI ȘI COMUNELE ARONDATE

                Polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea, Serviciului rutier, Poliției orașului Bălcești și  Secției 11 Zătreni au acționat pentru combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în Râmnicu Vâlcea, orașul Bălcești și comunele arondate.

 Polițiștii au acționat în Bălcești, la data de 10 noiembrie a.c., fiind oprite pentru control 37 de autovehicule și legitimate 42 de persoane.

Au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale de aproximativ 10.000 de lei, 25 dintre acestea pentru depășirea vitezei legale.

Au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 4 permise de conducere.

În Râmnicu Vâlcea, s-au constatat 19 contravenții, fiind aplicate sancțiuni de aproximativ 3.500 de lei, pentru lipsa centurii de siguranță, depășiri neregulamentare, depășirea vitezei legale și altele.

,,UN  OM  PREVENIT  ESTE  UN  OM   SALVAT”

Cu siguranţă greșita obişnuinţă, comoditatea, montarea centurii „doar când ieşim din oraş”, „doar când ocupăm locurile din faţă” sau gândirea păguboasă ”nu mi se întâmplă chiar mie” ori „am auzit eu că dacă o purta murea” trebuie înlocuite cu altfel de mentalităţi.

Mulți conducători auto consideră centura de siguranță incomodă sau chiar inutilă, adesea cei mai mulți consideră că stilul de a conduce este perfect.

Puțini dintre conducătorii auto sunt conștienți, în fiecare moment petrecut la volan, de faptul că pot apărea situații neprevăzute, precum neacordarea de prioritate unui vehicul, iar centura de siguranță poate salva vieți în cazul unui impact.

Montarea centurii de siguranţă nu este doar o simplă regulă de circulaţie, ea este extrem de justificată, dacă este să analizăm consecințele accidentelor rutiere din perspectiva persoanelor implicate în astfel de evenimente. Conducătorul auto este de asemenea, direct interesat ca toţi pasagerii să poarte centura de siguranţă, pentru că răspunde în faţa legii de viaţa şi sănătatea acestora, în cazul implicării cu vinovăţie sau chiar fără vinovăție, într-un eveniment rutier soldat cu victime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.