Ştiri Sibiu – Studenții Academiei Forțelor Terestre din Sibiu sunt parte din Programul „Anii Drumeției”

0
169

Studenții Academiei Forțelor Terestre din Sibiu se implică în reamenajarea traseelor de drumeție pedestră din județul Sibiu, în cadrul Programului „Anii Drumeției”. În urma parteneriatului semnat la începutul acestui an între Consiliul Județean Sibiu, Asociația Județeană de Turism Sibiu și Academia Forțelor Terestre, cei din urmă s-au angajat să asigure resursele umane necesare pentru intervențiile pe traseu.

„Salut implicarea studenţilor Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în sprijinul Programului „Anii Drumeţiei” și mulțumesc totodată cadrelor didactice pentru deschiderea manifestată. Este un exemplu concret foarte bun de parteneriat care aduce beneficii tuturor părților implicate și comunității în ansamblu.” declară Daniela Cimpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Zilele trecute, un grup de studenți ai AFT a intervenit, alături de echipa de implementare a programului „Anii Drumeției” pe două trasee din Munții Cindrel, ce se regăsesc în Planul de acțiuni și activități pe 2022. Plecarea a avut loc la ora 06 dimineața, după împărțirea în două echipe: una dintre ele a urmat traseul triunghi albastru, către refugiul Cânaia, în timp ce cealaltă s-a deplasat din Cantonul Muncel către Șaua Apa Cumpănită, urmărind marcajul bandă roșie.

Intervențiile pe cele două trasee au implicat realizarea de marcaje direcționale, amplasarea de stâlpi și toaletarea potecilor. Cea mai dificilă parte a fost urcarea pe potecă a stâlpilor de oțel și a materialelor necesare pentru fixarea acestora în pământ. În perioada următoare sunt programate lucrări în Munții Cindrel, iar începând cu luna iulie, intervențiile se vor realiza pe traseele de drumeție din Munții Făgăraș.

„Acţiunea la care au participat studenţii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în cadrul Programului „Anii Drumeţiei”, a fost una inedită. O experienţă de neuitat pentru ei, atât prin faptul că au parcurs cărări de munte pe care nu le cunoşteau, dar şi prin faptul că au putut să se implice în viaţa comunităţii locale prin sprijinul pe care l-au oferit echipei de profesionişti şi voluntari din cadrul proiectului.

Chiar dacă vremea le-a creat mici dificultăţi, printr-o bună organizare, resurse materiale adecvate avute la dispoziţie şi multă dăruire, evenimentul s-a bucurat de un real success. Prin acest gen de activităţi ne dorim să contribuim la buna desfăşurare a drumeţiilor viitorilor turişti care vor parcurge traseele proaspăt amenajate. Entuziasmul care s-a răspândit în rândul studenţilor, în urma desfăşurării evenimentului, ne determină să ne manifestăm convingerea că vom fi prezenţi şi în viitor pe traseele montane din judeţul Sibiu, alături de echipa din cadrul Programului „Anii Drumeţiei”.” (Lt.col. Daniel Dorobanțu, șeful Biroului secretariat din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu)

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu au semnat, la începutul acestui an, un parteneriat de colaborare pentru implementarea programului „Anii Drumeției 2021-2022” și asigurarea de sprijin în amenajarea și întreținerea traseelor de drumeție din județul Sibiu.

Lucrările de amenajare a traseelor din zona montană constau în îndepărtarea / curățarea vegetației invazive sau a copacilor doborâți de vânt – în limite normale, refacerea terasamentului, (re)vopsirea semnelor de marcaj (vopsea, lac de protecție și bile reflectorizante), instalarea de stâlpi, borne, panouri și săgeți, conform Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism din Zona Montană și Colinară a Județului Sibiu, lansat și aprobat anul trecut prin Hotărâre de Consiliu Județean.

Toate aceste intervenții sunt menite să faciliteze accesul turiștilor pe traseele din județul Sibiu, dar și să încurajeze petrecerea timpului în aer liber, în condiții de siguranță.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.