ŞTIRI SIBIU – Ședința Colegiului Prefectural

0
282

Marți, 23 noiembrie 2021, s-a desfășurat în sistem online şedinţa ordinară a Colegiului Prefectural, organizată la nivelul judeţului Sibiu și condusă de prefectul județului domnul Mircea Crețu.

Discuțiile au fost axate pe tema Digitalizării, factor de eficientizare a activităților instituționale, a cărei obiectiv principal este de a contribui la creșterea performanțelor și eficienței activității, oferind totodată posibilități pentru o dezvoltare inovatoare și stimulativă a acesteia. Aplicațiile și programele ce susțin în prezent efortul de digitalizare la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu sunt folosite în relaţia cu angajatorii, angajații şi autoritățile din plan intern şi extern, fiind puse gratuit la dispoziția acestora.

S-au abordat aspecte ce țin de beneficiile de asistență socială administrate și gestionate de Agenția Județeană de Prestații și Intervenție Socială Sibiu, reliefându-se că, pentru perioada ianuarie 2021 – octombrie 2021, un număr mediu total de 114.221 persoane au beneficiat de drepturi de asistență socială, iar suma totală plătită pentru această perioadă de către AJPIS Sibiu a fost de 398.804.154 lei.

Prezentarea amplă a Programelor naționale de sănătate contractate în anul 2021 de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și materiale sanitare a scos în evidență că, din punctul de vedere al CAS Sibiu, principala provocare în realizarea programelor naționale de sănătate o reprezintă estimarea corectă a creditelor de angajament astfel încât acestea sa fie utilizate integral în fiecare trimestru și să asigurare continuitatea pentru fiecare activitate derulată, în special în cazul afecţiunilor cu variaţii mari ale consumului lunar. Alocarea creditelor de angajament cumulat, pentru fiecare program derulat și nu pentru fiecare activitate din cadrul programului ar permite utilizarea mai eficientă a sumelor în funcție de necesități.

A fost aprobată Hotărârea privind Programul de măsuri privind supravegherea și controlul modului de producere, depozitare, transport și comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă, de ducerea la îndeplinire a acestuia răspunzând Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu. Acţiunile de control se vor desfăşura în perioada 15.11.2021 – 10.01.2022.

Acest comunicat de presă este un nou prilej prin care, prefectul Mircea Crețu se adresează membrilor Colegiului Prefectural să acorde o maximă importanță respectării măsurilor luate în domeniul sănătății publice în această perioadă, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de „COVID – 19”, în instituțiile pe care aceștia le coordonează și, în mod deosebit, în interacțiunea cu solicitanții care au nevoie de serviciile funcționarilor publici.

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) ÎN COMUNA MICĂSASA

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu, în calitatea sa de președinte, a aprobat azi, în unanimitate, trei Decizii privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia într-o gospodărie din localitatea Micăsasa, comuna Micăsasa, însumând un efectiv de doua suine în viață,.

Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor de sânge prelevate de la un animal bolnav, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA.

Cu luna noiembrie începând, evoluează zece focare PPA în județul Sibiu.

În aceste sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Micăsasa, cu o rază de 3 km, ce include localitățile Micăsasa, Țapu și Șeica Mică, din județul SIBIU, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Soroștin, Șeica Mare, Agârbiciu, Axente Sever, Copșa Mică și Chesler, din județul Sibiu precum și Făget, Tăuni, Lodroman, Valea Lungă, Gorgan, Cenade și Lunca, din județul Alba.

In zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.
De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Micăsasa. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată.

Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică, respectând prevederile Regulamentului CE 687/2019.
Planul de măsuri este dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA). El se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice identificate pe parcursul implementării măsurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.