ŞTIRI SIBIU – Recomandările poliţiştilor sibieni

0
312

CUMPĂRĂ ȘI VINDE ÎN SIGURANȚĂ ÎN MEDIUL ON-LINE!

În perioada celor mai tentante oferte și reduceri din an, polițiștii de prevenire sibieni oferă sfaturi utile, pentru cumpărături on-line în siguranță. Având în vedere că în această perioadă spaţiul online abundă în oferte atractive, pentru a vă bucura în siguranţă de produsul dorit, polițiștii de prevenire vă recomandă:

–    Atunci când navigaţi pe internet, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

–     Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie. 

–    Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. 

–    Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.

–     Când cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător. 

–    Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute.  Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire.  Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.

–     În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet.  Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). 

– Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat special tranzacţiilor on-line, pe care să îl încărcaţi strict cu suma necesară achiziţiei

– Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.

– Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Campania Poliției Române „Siguranța Online” vă provoacă să vă testați priceperea în a vă feri de fraudele online și își propune să reducă numărul de persoane înșelate, prin sfaturi utile și descrierea unor metode frecvente de operare.

15 secunde și un click pe: https://sigurantaonline.ro/

Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune!

RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR SIBIENI

PENTRU SĂRBĂTORI ÎN SIGURANȚĂ

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunilor de furt din buzunare, din genţi sau din locuințe, vă recomandăm să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite:

La cumpărături:

–        portmoneul nu se așează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor;

–        locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei;

–        feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;

–        nu păstraţi banii în buzunarele exterioare;

–        evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări, autogări.

În mijloacele de transport în comun:

–        daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun;

–        ţineţi pe cât posibil bagajul aşezat în faţa dumneavoastră;

–        supravegheaţi atent buzunarele şi geanta în care aveţi bani şi documente, pentru a preveni furtul acestora.

În locuinţă:

  • nu divulgaţi informaţii referitoare la vecinii dumneavoastră (programul de lucru, numărul de persoane din familia respectivă, numărul de telefon etc.), sfătuiţi-vă copiii să facă la fel;
  • lăsaţi impresia că în casă sau apartament mai locuieşte cineva; dacă ieşiţi seara la plimbare sau cu alte ocazii, lăsaţi radioul deschis sau chiar lumina, într-una din încăperi;
  • depozitaţi obiectele de valoare (banii, bijuterii, documente) într-un loc sigur;
  • când plecaţi de acasă verificaţi dacă aţi acţionat toate încuietorile, dacă nu au rămas geamuri rabatate şi aţi pus siguranţa;
  • fiţi atenţi în orice împrejurare să nu pierdeţi sau să nu vi se fure cheile!
  • ferestrele locuinţelor trebuie să fie sigure faţă de o eventuală tentativă de escaladare din exterior;
  • asiguraţi-vă balcoanele, mai ales cele situate la parter sau la etajele inferioare;
  • când suspiciunile dvs. capătă contur, anunţi-vă vecinii şi sunaţi la 112 – Poliţia, apel telefonic gratuit!

SFATURI DE URMAT CÂND SUNĂ CINEVA LA UȘĂ:  

– acordați maximă atenție persoanelor care sună la ușa dvs. sau pe care le introduceți în casă!

– convingeți-vă de bunele lor intenţii!

– dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitaţi legitimaţia de serviciu şi notaţi datele de pe document!

– verificaţi cu atenţie persoanele care sună la uşă sub pretextul unor reparaţii de orice fel, încasarea unor taxe, deratizare sau cele care solicită să le închiriaţi o cameră!

– nu primiţi în casă cerşetori, negustori ambulanţi, sau orice alte persoane necunoscute!

– obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs. să nu trădeze că sunt singuri în casă!

– vegheaţi cu atenţie la persoanele cu care se împrietenesc copiii dvs.

Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este

112 – APEL DE URGENŢĂ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.